Ismét Rapport Richárd a legjobb az U16-os mezőnyben

Július 1-jétől hivatalosan is újra Rapport Richárd a világ legjobb sakkozója az U16-os mezőnyben, a Felix Promotion sportmenedzser-irodával együttműködő játékos életében először került 2600 Élő-pont fölé, amivel korosztályában világelső.


Rapport Richárd a Nemzetközi Sakkszövetség legfrissebb világranglistáján hivatalosan is túljutott egy álomhatáron, és pályafutása során először 2600 feletti Élő-pontszámmal büszkélkedhet. A sakkozó 2601 ponttal áll, amivel a tíz legjobb magyar játékos között található, de ami ennél is nagyobb szó, korosztályában, a 16 éven aluliak között ismét ő a világ legjobbja.

Rapoort az elmúlt hetekben mutatott nagyszerű játékával két ponttal az ukrán Ilja Nyiznyik elé került, illetve 32 ponttal megelőzi az oroszok legújabb „csodafegyverét”, Danil Dubovot.

„Mindhárman 1996-os születésűek, is biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben nagy harcot vívnak egymással – mondta Rapport Erzsébet, a fiatal magyar sakkozó édesanyja. – A hátteret illetően Dubov áll a legjobban, Nyiznyik megelőzése pedig azért volt fontos, mert amikor Ricsi feltűnt, az ukrán srácot már afféle csodagyerekként tartották számon. Nagyon örülünk az elsőségnek, de Ricsi nem állhat meg itt, szeretnénk, ha tovább fejlődne.”

Érdemes megemlíteni, hogy az 1996-os korosztály egészen kiváló a sakkozásban, sem az eggyel fiatalabb, sem az eggyel idősebb generáció nem képviselteti magát ilyen nagy számban és minőségben a FIDE-rangsorban.

Ugyanakkor az is biztos, hogy külföldön nem a korosztályos világranglistán elfoglalt helyezése, hanem a játéka alapján ítélik meg Rapport Richárdot. Csábítások folyamatosan jönnek, az osztrák, a német és a görög csapatbajnokságon eddig is állandó vendég volt, hamarosan a francia is „képbe kerülhet”, úgyhogy biztosítottnak tűnik az előmenetel.

„A 2601 pont, illetve az első hely Ricsinek inkább lélektanilag fontos, nekünk pedig azért, hogy lássuk, jó úton járunk. Még hivatalosan nem is könyvelték el a fiam pontjait, amikor ő már azt nézte, hogyan, mikor lehet belőle 2650-es sakkozó. A fejlődése szempontjából ez a legfontosabb, szerencsére mindig talál magának új célt, amit el akar érni” – fogalmazott Rapport Erzsébet.

forrás: NSO.hu