Az új betegirányítási rendszert bírálja az MSZP

Az MSZP szerint a betegirányítási rendszer megváltoztatása miatt sokan nem kapják majd meg időben a szükséges orvosi ellátást.

Garai István Levente országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy majdnem másfél tucat kórházban szűnt meg július 1-jével az aktív betegellátás, ezek az intézmények csak krónikus betegségben szenvedők vagy idős betegek gondozásával, rehabilitációval foglalkozhatnak.

Példaként hozta a kazincbarcikai, a kiskunfélegyházi és a tapolcai kórházat, megjegyezve, hogy bár a városokban harmincezer aláírást gyűjtöttek össze az aktív ágyak fenntartásáért, a kormány ezt nem vette figyelembe.

Az MSZP-s politikus elmondta: a kórházi ágyak, osztályok megszüntetése azt jelenti, hogy a térségben élők nehezebben, hosszabb idő alatt, esetenként 50-100 kilométerrel többet utazva juthatnak hozzá az orvosi ellátáshoz. Véleménye szerint az átalakítás ráadásul nem jár megtakarítással, mivel a betegszállítási költségek növekednek.

Kitért arra, hogy a jövő évi költségvetésben az ideinél hatvanmilliárd forinttal kevesebb jut az egészségügyre, az ágazati közkiadások így 4 százalék alá csökkennek, a visegrádi országok között egyedüliként.

Az egészségügyi béremelésről szólva azt mondta, a forrásaként megjelölt chipsadóból a vártnál kevesebb bevétel folyik be, ráadásul 29 milliárd forintot a gyógyító-megelőző kasszából vesznek el, tehát végső soron a betegektől és a szakdolgozóktól.

Garai István Levente arról is szólt, hogy ötezerrel csökkenhet az orvosok száma, ha a gazdasági tárca terveinek megfelelve valóban nyugdíjba küldik a 62 év feletti orvosokat, miközben százhetven háziorvosi praxis betöltetlen.

A gyógyszerkassza szűkítését azért bírálta, mert elmondása szerint az orvosságok húsz százalékát az emberek már ma sem tudják kiváltani.

forrás:Dabas Kritika