Itália: Gyere csak, Németország!

Míg az olaszok a világklasszis formában játszó Pirlóban, az időzített bomba Balotelliben, és a bámulatos statisztikájukban, addig a németek félelmetes formájukban, kreatív középpályájukban bíznak, és na és abban, hogy két nappal többet pihenhettek. Eb-sorozatban eddig kétszer találkoztak a felek, mindkétszer döntetlen lett a végeredmény. Amikor nagyon nagy volt a tét, mindig nyert a Squadra Azzurra.


Az Eb-győzelem felé vezető úton egyik csapat sem ismerte meg a vereséget, a németek 14 meccsből 14-et nyertek a sorozat kezdete óta, az olaszok már 17 mérkőzés óta egyszer sem kaptak ki. A Nationalelf a legfiatalabb átlagéletkorú csapat és a leggólerősebb gárda, az olaszok eddig szokatlan módon a helyzetek kidolgozásában jelezkedtek (rekordot jelentő 91), az értékesítésben már nem annyira, mellesleg velük szabálytalankodtak a legtöbbet az ellenfelek.

Az olasz sajtó mintha örült volna a németeknek, már az Anglia elleni továbbjutás után harsogták a címlapok: a németek ellen még sohasem veszítettünk! Olyan nyilatkozatok is napvilágot láttak, amelyeket a torna előtt sokan megmosolyogtak volna. Buffon: Van bennünk elég tartás ahhoz, hogy legyőzzük a németeket! Pirlo: Félnek tőlünk!

Cesare Prandelli sajtótájékoztatóján azt mondta, "filozófiájához közelebb áll, hogy offenzíven lépnek fel, amiben benne van, hogy kapnak egy gólt kontrából, mint az, hogy húsz percen át szenvedjenek, eredményt tartsanak, és ne azt hozzák ki magukból, amit tudnak. Ez a foci közelebb áll a szurkolók szívéhez és az új generációk igényeihez."

Joachim Löw tudja, hogy Pirlo játékának semlegesítése lehet a legnehezebb, ugyanakkor luxus lenne külön embert rállítani. "Meg kell találnunk a saját ritmusunkat, szerintem meg is találjuk. Hat éve még talán nem voltunk elég érettek ahhoz, hogy egy ilyen fontos meccset sikeresen abszolváljunk hazai közönség előtt. Az olaszok is sokat változtak azóta, nem csak védekeznek, van stílusuk, változik az ottani futballkultúra, élvezetes a focijuk."

Nem csak a 2006-os, hosszabbítás utáni 2-0-t, hanem egy másik vb-elődöntőt, az 1970-es, legendás 4-3-at és az 1982-es spanynolrszági vb-finálét (3-1) is előszeretettel emlegetik fel az olaszok. A statisztika olyannyira nekik kedvez, hogy ha csak a barátságos meccseket vesszük figyelembe, akkor is egyértelműen pozitív a mérlegük a párharcban, a germánok legutóbb 17 éve, Zürichben tudtak felmutatni valamit, egy 2-1-es győzelmet tesztmeccsen.

Ha sérülthelyzet, akkor az azzurróknál három kérdőjel is van, de a jelek szerint mindhárom kiegyenesedik a mérkőzés kezdetére. Daniele De Rossi ülőideg-problémákkal küszködik, valószínűleg azonban vállalja a játékot. Ha mégsem, Nocerino készen áll. A védelemben egy csere lesz, Chiellini veszi birtokba a bal oldalt, Balzarettinek csak a cserepadon jut hely. Abate játéka is borítékolható kisebb izomhúzódása ellenére, nincs is más jobbhátvéd, hiszen Maggio eltiltását tölti. A további posztokon a várakozások szerint az angolok elleni kezdő tagjait láthatjuk majd.

Joachim Löw a bőség zavarával küszködik a másik oldalon, a német sajtó szerint négy posztért is két-két játékos van versenyben. A párharcok állása: inkább Schweinsteiger mint Kroos, inkább Podolski mint Schürrle, inkább Müller, mint Reus, és inkább Klose, mint Gomez. Gündogan komolyabb, Schweinsteiger enyhébb bokasérüléssel bajlódott, de előbbinek egyébként is csak amolyan "biztonsági tartalék" szerep jutott, míg utóbbi - állítása szerint - immár nyugodt szívvel jelentkezhet játékra.

A nemzetközi sajtó szerint a német-olasz összecsapás az Aranylabdáért folyó küzdelem egyik fontos fejezete is lehet, hiszen Messi és Ronaldo mellett Özil és Pirlo is ott van a pályázók között eddigi 2012-es teljesítményével A Barca két spanyol sztárja, Xavi Hernández és Andrés Iniesta is rendelkezik némi eséllyel, nem beszélve Didier Drogbáról, aki szinte egymaga nyerte meg a BL-döntőt a Chelsea-nek.

2. ELŐDÖNTŐ

Németország-Olaszország Varsó 20.45 v: Lannoy Tv: m1HD


forrás: sporthíradó.hu

Sportsox Tipp: 2 (0-1)