Az új nemzeti stadionra 23 építészeti ötletpályázat érkezett

Július 9-én jelenti be a bírálóbizottság, hogy az új nemzeti stadionnal kapcsolatos 23 építészeti ötletpályázat közül melyik lesz a nyertes.
A Nemzeti Sportközpontok (NSK) csütörtöki közleménye szerint a tervek egyelőre titkosak, Nagy Ervin országos főépítész, a bizottság elnöke annyit árult el róluk, hogy "szellemes megoldások" is vannak köztük. A bizottság társelnöke Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekért és sportberuházásokért felelős kormánybiztos.

"Új házat könnyű tervezni, egy régit felújítani azonban jóval nehezebb - idézte a közlemény Nagy Ervint. - Nagyjából itt is ez a helyzet, ugyanis nem egy zöldmezős beruházáshoz vártuk a terveket, hanem egy olyan terület rekonstrukciójához, ahol számos már meglévő épülethez és funkcióhoz kell alkalmazkodni. A jelenlegi Puskás Ferenc Stadion például biztosan a helyén marad, ehhez képest kell a többi sportlétesítményt, a közlekedési folyosókat vagy éppen a parkolókat elhelyezni."

A pályázóknak gyakorlatilag egy egész városrészt, a Keleti pályaudvar, Stefánia út, Dózsa György út és Puskás Ferenc Stadion metróállomás közötti területet kellett megtervezniük úgy, hogy a 2016-ra felépülő nemzeti labdarúgó-stadion városépítészeti és közlekedési szempontból is tökéletes helyre kerüljön.

"Egyelőre konkrétumokat nem árulhatok el a beérkezett pályázatokról, mert ezzel megsérteném a szabályokat - tette hozzá Nagy Ervin. - Annyit viszont elmondhatok, hogy vannak egyszerűbb megoldások és láttam jóval szellemesebb terveket is. A következő két hétben a kollégákkal együtt elemezzük, értékeljük a pályaműveket, közben a különböző szakterületek képviselői folyamatosan egyeztetnek egymással, így július második hetére ki tudunk alakítani egy rangsort."

Az országos főépítész azt mondta, az eredményhirdetés után az összes ötletet - amelyek látványterveket is tartalmaznak - kiállítják majd.


Forrás: MTI