Labdarúgó Magyar Kupa: A Debrecen ötödik diadala

A Debrecen története során ötödször nyerte meg a labdarúgó Magyar Kupát, miután a kedd esti döntőben hosszabbítás után, tizenegyesekkel 8-7-re verte a másodosztályú MTK együttesét.

A Puskás Ferenc Stadionban rendezett finálé rendes játékideje 3-3-as döntetlennel zárult, az OTP Bank Ligában listavezető hajdúságiak előbb egyenlítettek, majd vezettek, ám a fővárosi gárda ismét a maga javára fordította az állást, mielőtt a DVSC az utolsó percben újra egalizált. A kétszer 15 perces hosszabbítás során nem esett gól.

A DVSC-TEVA ezt megelőzően 1999-ben, 2001-ben, 2008-ban és 2010-ben nyerte meg a Magyar Kupát.


Magyar Kupa, döntő:
DVSC-TEVA – MTK Budapest 3-3 (0-1, 3-3, 3-3) – tizenegyesekkel 8-7

Puskás Ferenc Stadion, 5000 néző, V: Szabó Zs.
gólszerzők: Bouadla (51.), Szakály (55., 89.), illetve Könyves (45.), Ladányi (62.), Zsidai (87.)
kiállítva: Nikolov (60.)
sárga lap: Nikolov (60.), Nagy Z. (80.), Korhut (94.), illetve Wolfe (70.), Vukmir (120.),

DVSC:

Verpecz – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Ramos (Coulibaly, a szünetben), Varga – Lucas, Szakály, Rezes (Bouadla, a szünetben) – Kulcsár (Nagy Z., 63.)

MTK:

Hegedűs – Wolfe, Szekeres A., Kálnoki Kis, Vadnai – Vukmir, Zsidai – Könyves, Kanta, Ladányi (Pál A., 90.) – Balajti (Vass, 62.)

I. félidő:

45. perc: Vukmir szerzett labdát erőszakosan a saját térfelén, majd a pálya középső részén indította Balajtit, aki azonnal továbbított a jobb oldalon induló Könyves felé, utóbbi pedig egy állítás után – védője szorításában – 15 méterről tökéletesen lőtte ki a jobb alsó sarkot (0-1).

II. félidő:

51. perc: A szünetben csereként pályára lépett Bouadla 28-30 méterre az MTK kapujától tisztán vehette át a labdát, majd lövésre szánta el magát, bombája pedig a léc alá vágódott (1-1).
55. perc: Bouadla baloldali szögleténél elszámították magukat az MTK védői, így a labda az ötméteres vonalon üresen álló Szakály fejéről a bal felső sarokba vágódott (2-1).
60. perc: Nikolov rántotta vissza Vasst, ezért a játékvezető sárga lapot adott neki, majd az ítéletet vitató játékosnak a pirosat is felmutatta.
62. perc: Kanta indította jó ütemben Ladányit, aki a kifutó Verpecz felett a hálóba emelt (2-2).
87. perc: Egy jobboldali MTK-támadás végén a védője által szorongatott Zsidai éles szögből bombázott a léc alá (3-2).
89. perc: Az MTK védői nem léptek ki Szakályra, aki 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt (3-3).

Az első 25 percben nagyrészt a mezőnyben folyt a kevés izgalmat hozó játék, a mérkőzésnek ebben a részében a Debrecen volt veszélyesebb, legalábbis többször jutott el az ellenfél kapujáig. Az igazán nagy helyzetekre közel fél órát kellett várni, a hajdúságiak a 30. perc környékén kétszer is hatalmas ziccerbe kerülhettek volna, Korhut baloldali beadásairól azonban rendre lekéstek a társak. Az MTK egy tempós és kreatív támadás végén, közvetlenül a szünet előtt némi meglepetésre megszerezte a vezetést.

A második félidőre Kondás Elemér két helyen is változtatott csapatán, s úgy tűnt, húzásai bejöttek: a DVSC öt perc alatt megfordította az állást, ám Nikolov kiállítása után fölénybe került az MTK, amely az emberelőnyt kihasználva egalizált. Ezt követően is többet támadott a fővárosi csapat, de a szurkolóknak egészen a hajráig kellett várniuk az újabb találatra, amely ismét a kék-fehér együttes sikerét jelentette. A DVSC gyakorlatilag a lefújás előtti utolsó támadásából – kihasználva az MTK védőinek figyelmetlenségét – újra egyenlített, így következett a hosszabbítás.

A ráadás 30 perce alatt igazán említésre méltó esemény már nem történt, így büntetők döntöttek a Magyar Kupa sorsáról. A 11-esek során az első öt lövő közül mindkét együttesnél egy-egy játékos hibázott, s egészen a kilencedik sorozatig kellett várni a döntésre, ekkor Kálnoki Kis büntetőjét Verpecz kivédte, s ezzel győzött a Debrecen.

A győztesnek és az ezüstérmesnek járó díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke adta át.
forrás: mti.hu