Pirelli vs Schumacher

A Forma-1 gumiszállítója úgy véli, Shumacher bírálatával ellentétben igenis megbízhatóak az abroncsok, és nagyban hozzájárulnak az idei izgalmakhoz.

Annak ellenére, hogy a Pirelli abroncsai idén még nagyobb szerepet játszanak a versenyek alakulásában, az olasz gumigyártónál biztosak benne, 2012-ben is a legjobb csapatok és versenyzők diadalmaskodhatnak.

Több csapatfőnök, versenyző és mérnök egybehangzó véleménye szerint idén a teljesítmény, illetve az eredmények szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy a Formula-1 alakulatai a lehető legjobban kiismerjék a rendelkezésükre álló abroncsokat.

A királykategória hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher szerint nem helyénvaló, hogy a versenyzőknek gyakorlatilag az egész verseny során arra kell figyelniük, nem koptatják-e túlzottan autóik gumijait, mely miatt nem tudnak a határon vezetni.

A Pirelli motorsport-igazgatója, Paul Hembery mindazonáltal úgy véli, nem csak a gumik miatt vannak izgalmas versenyek, noha azt elismeri, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a legjobb mérnök-versenyző kombináció tündököljön.

„Az idény eddig fantasztikusan alakult: négy különböző győztesünk volt, és négyszer cserélődött a bajnoki tabellát vezető személye” – mondta a szakember az Autosport című szaklapnak adott interjújában. „Szóval a versengés soha nem volt még ilyen szoros, és ez egyrészről azon múlik, hogy mindenkinek ugyanolyan lehetőségei és kihívásai vannak az abroncsokat illetően.”

pirelli - Forma-1 - F1
 
„Rajtuk múlik, hogy ki tudják-e hozni belőlük a legtöbbet. A Formula-1-re mindig is a meritokrácia volt jellemző, az egyéni pozíció mindig a teljesítménytől függött, és végül a legjobb mérnökök és versenyzők mindig sikeresek lesznek.”

A http://www.hirado.hu/formula1 oldalon a Forma-1 minden további híréről, érdekességéről, kulisszatitkáról is olvashatnak.A Lotus alakulatát irányító Eric Boullier elmondta, a gumikezelés 2012-ben sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint bármikor a múltban, ám ennek ellenére nem gondolja úgy, hogy ez rossz lenne a királykategória számára.

„Nagyon fontos, hogy olyan autód legyen, mellyel maximálisan ki tudod használni a gumikban rejlő lehetőséget”- idézi a szakembert a brit lap. „Semmi értelme annak, hogy pusztán leszorítóerővel tizedeket nyerj, ha a gumikat nem érted, hiszen így sokkal többet veszíthetsz.”

„Viszont folyamatosan fejleszteni kell a versenyautón, ha tartani akarod a lépést a topcsapatokkal.”

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a gumik túlságosan is hozzájárultak-e a teljesítményhez a múlt hétvégi Bahreini Nagydíjon, Boullier így felelt: „Nem. De meg kell értenünk, hogy működnek, muszáj a legtöbbet kihoznunk belőlük, és az is fontos lenne, hogy a lehető legtovább kitartsanak.”

forrás: hirado.hu/formula1