Beismerés, hogy Schmitt Pál nevét eltávolították az államfői érdeméremről?

Az MSZP szerint beismerésként értelmezhető, hogy Schmitt Pál nevét eltávolították az általa alapított érdeméremről, és szégyenteljes, hogy a köztársasági elnöknek ilyen határozatot kellett aláírnia. Szanyi Tibor, a szocialisták elnökségi tagja az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében ehelyett azt szorgalmazta, hogy az államfő a lemondását írja alá végre.


Az MSZP-s képviselő szerint itt az ideje, hogy Schmitt Pál belássa, ma azzal teheti a legtöbbet Magyarországért, ha azonnal lemond, megszüntetve azt a szégyenteljes, áldatlan állapotot, amelyet plágiumgyanús doktori disszertációja okozott.

"Mennyi megalázást kell még eltűrnie a nemzetünknek azért, mert a köztársasági elnök ragaszkodik a székéhez és a pompákhoz? Mennyi hazugságot kell lenyelnie azért, mert Schmitt Pál - életében talán először - nem hajlandó aláírni egy hivatalos papírt, tudniillik a lemondó nyilatkozatát?" - tette fel a kérdést Szanyi Tibor.

A szocialista politikus arra az esetre, ha a köztársasági elnök nem hajlandó lemondani, a Fideszt szólítja fel, hogy "a küszöbön álló parlamenti ülésen" mozdítsa el hivatalából az államfőt. Ezt az MSZP is támogatná - jelezte.

Schmitt Pál köztársasági elnök január közepén hozott határozatot arról, hogy Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérme néven kitüntetést alapít. Egyúttal hatályon kívül helyezte azt a 2010. szeptemberi határozatot, amely úgy rendelkezett, hogy a kitüntetés (amely akkor még a Köztársaság Elnökének Érdemérme nevet viselte) hátoldalán a "DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME" felirat látható. Az új kitüntetés hátoldalán már a "MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉNEK ÉRDEMÉRME" szöveg szerepel.

forrás: (MTI)