Dinnyés Lajos-emlékoszlop

Elhelyezkedés: Dabas-Dabasi-Szőlők, Tinódi utca 
(A víztoronnyal szemben áll.)

Alkotás paraméterei:

Elhelyezkedés: Közterületen lévő
Alkotás jellege: relief, dombormű • Vallási téma: nem köthető valláshoz • Történelmi téma: nem köthető egyik felsorolt történelmi eseményhez sem • Stílus: klasszikus • Forma: személyek • Anyag: fa • Műemléki besorolás: nem besorolható 

Leírás, sztori:

Dinnyés Lajos Alsódabason született, és a Dabasi-Szőlők területén lévő birtokán gazdálkodott. A kis falu fejlődésében (jelenleg városrész) jelentős szerepet vállalt, elektromos áram bevezetését, betonút építését biztosította, amellyel kivívta az utókor megbecsülését. 1931-től 1939-ig az alsódabasi választókerület országgyűlési képviselője volt a FKgP tagjaként, ez alatt nagy tiszteletnek örvendhetett a településen.1945-ben az FKgP jelöltjeként ismét országgyűlési képviselővé választották, ekkor már a dabasi lakosokkal és rokonsággal megromlott a kapcsolata, ellentmondásos politikai szerepvállalása miatt. Az 56-os forradalom után, Kádárhoz hű lojalitása miatt, a családja kitagadta. A dabasi-szőlősiek azonban a mai napig tisztelettel emlékeznek rá.

A miniszterelnöki pozíciót 1947. május 31-től, 1948. december 10-ig töltötte be, ez idő alatt Rákosi volt a „helyettese”. Erre az időszakra estek a „kékcédulás választások”, a tervgazdálkodás bevezetése, a Marschall-segély visszautasítása, a száznál több munkást foglalkoztató üzemek államosítása, Tildy Zoltán letartóztatása, az MDP megalakulása. Lemondása után képviselői mandátumát haláláig megtarthatta.

Egy anekdota szerint egyszer így kiáltott fel: „Micsoda ország ez, amelynek még én is miniszterelnöke lehetek!”
Alkotó: Varga László
Felállítás éve: 2006






Pest megye
Hungary (Magyarország)
Lat: 47.196697, Lon: 19.380312