Dabas - Kapisztrán-torony...

Kapisztrán-torony DabasDabas Város Önkormányzata harangtornyot építtet a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója alkalmából. Kérjük a lakosságot, hogy családtagonként 1000 Ft-os téglajegy megvásárlásával járuljon hozzá a Kapisztrán-torony felépüléséhez. Ezen kívül vagy felül bármilyen pénzadományt az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet számlaszámára várunk:   64400082-30006056-71200277
Az ellenszolgáltatásokat érintő további információkhoz a Dabasi Újságból, a Dabas Tv-ből, a MAG Tv-ből és a Rádió Dabas tudósításaiból, valamint a készülő kiadványból juthatnak.
Kapisztrán-torony a Nándorfehérvári diadal emlékére

A nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára (1456. július 22.) Dabas Város Önkormányzata harangtornyot emeltet az új főtér délkeleti sarkában, a szakorvosi rendelőintézet és az Alianz Biztosító épülete között.

Kapisztrán-torony DabasA tornyot tervezője, Bujdosó Géza építész 21–22 m magas téglaépület formájába álmodta meg, amelyben három harang kap helyet. A településstruktúrából adódóan a városközpontnak mindeddig nem volt szakrális épülete, ezért a hozzánk látogató, aki nem ismeri a helység szellemiségét, azt gondolhatja, hogy a dabasiak pogányok. Ezt a tévhitet fogja eloszlatni a Kapisztrán-torony, amelyben a hősi múlt tisztelete és a város keresztény szellemisége ölt testet.

A nándorfehérvári ütközet ékes példája a magyar hősiességnek, ahol Hunyadi János és hős kapitányai, a várat védő Szilágyi Mihály és a keresztesek segítségét igénybe vevő Kapisztrán János hatalmas bravúrral győzte le a többszörös túlerőben lévő oszmán sereget. A magyar történelem e dicsőséges eseménye egyben Európa diadala is volt, mert összefogással tudták csak elhárítani a közös ellenséget. A nándorfehérvári győzelemnek köszönhette Európa, hogy 70 évre elhárult a török veszedelem. A keresztény világ minden délben harangszóval emlékezik erre a sorsfordító eseményre, amely a magyar nemzeti öntudat, a keresztény világ és az európai összefogás szimbóluma. A történelmi múlt, a keresztény szellemiség és az európaiság egyaránt jelen van ebben a diadalban, amely e hármasság nélkül nem született volna meg. A nándorfehérvári győzelem azt bizonyítja, hogy az összefogásból mindig valami nagy dolog születik.

A dabasi Kapisztrán-torony a városi közösség összefogásának jelképe lesz, amely összeköti a múltat a reményteljes jövővel, biztosítja a folytatást, hirdeti az örömhírt, de mementót állít a tegnapnak is. Az elképzelések szerint a torony 18 000 téglából épül fel, minden darabja a város közösségének egy-egy tagját jelenti az újszülöttől az aggastyánig. A három harang nemcsak délben szólal meg, hanem megkondul annak emlékére, aki elment közülünk, vagy annak örömére, hogy újszülött érkezett közösségünkbe. A Rádió Dabas is erősíteni fogja a harang üzenetét, ugyanis közzéteszi annak a nevét, akiért a harang szól, akire emlékezünk, vagy akit közösségünkbe fogadunk.

A Kapisztrán-torony közadakozásból jön létre. Ha minden dabasi polgár vásárol egy 1000 forintos téglajegyet úgy, hogy befizeti ezt a szimbolikus összeget a 64400082-30006056-71200277 – Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet – számlaszámra, akkor mindenkinek meglesz a maga téglája, és így alkotóelemévé válik a toronynak. Máris jelentkeztek szép számmal cégek, vállalkozások, amelyek adományaikkal, munkaerejükkel, gépeikkel hozzájárulnak
az alapozáshoz, és ezzel az összefogással remélhetőleg elkészül a torony a nándorfehérvári ütközet emléknapjára, július 22-re.

Ha ez a szép összefogás megvalósul, akkor a dabasiak olyan értéket teremtenek, amellyel a város a magyar nemzet és a keresztény Európa részeként beírhatja nevét a történelembe.

Kőszegi Zoltán
polgármester