Ismét rémeket lát a német sajtó

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE 2011-05-10

DIE PRESSE
diepresse.com
A május 3-án életbe lépett grázi kéregetési tilalom körül fellángolt vitáról és a budapesti kormány cigánypolitikájáról közölt kommentárt a lap. A tilalom nagyobb részben a szlovák, kisebb részben a magyar romákat érinti. El tudjuk képzelni a Nyugat reagálását, ha nálunk vezetnének be koldulási tilalmat.

EUROPE ONLINE MAGAZINE
europeonline-magazine.eu/

Az Európára szakosodott online magazin részben a német DPA hírügynökségre alapozva Izraeli zászló ég: szélsőségesek a magyar állam szolgálatában? címmel kínálja fel újabb elméletét, miután már meglett a tettes, akiről egy nappal korábban egészen mást hazudtak a nyugati lapok (ld. tegnapi szemlénket ITT).

OWNI
owni.fr

A francia-angol nyelvű honlap Magyarország: a gárda meghal, de nem adja meg magát címmel négy  gépelt oldal terjedelmű cikkben foglalkozik a címben jelzett témával.

TAGESANZEIGER
taz.de
A gárda terrorrezsimje címen a német lap hosszú tudósítást közöl Gyöngyöspatáról. „Heteken át fekete egyenruhába öltözött, verőlegénytípusú figurák baseball ütőkkel, baljósan morgó, pórázon vezetett pitbullokkal felfegyverkezve ismét és ismét a romanegyeden át járőröztek és lezárták a magasabban fekvő központtól. A romák biztosak abban, hogy a milicistákat a helyi lakosság pénzeli. 47 millió forintról szól a történet. ’Azért fizetik őket, hogy így megöljenek bennünket’, gondolja egy rózsaszínű trikóban lévő, mintegy tízéves kislány”. Íme a nyugati újságírás a csúcson: a tízéves cigánylány mint hiteles forrás. A cikk ezután Richard Fields-t magasztalja, szemben a „vakációról” beszélő kormánnyal, amelyiknek televíziója „az orosz titkosszolgálat” akciójának állítja be az evakuálás segítését. A lap – mint az egész nyugati sajtó - nem említi, hogy a cigányokat két napra vitték el.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
iht.com

Görögország hatalmas kiárusításba kezd: állami kézben lévő vállalatokat privatizálnak és eladják a 2004-es olimpiai játékok már nem használt létesítményeit, Athén korábbi repülőterét és egyéb ingatlanokat. A kormány 50 milliárd euró bevételre számít. Ebben sokan kételkednek.

LE MONDE
lemonde.fr

A nyolcmilliós Líma fellázadt a perui kormány döntése ellen, amely immár lehetővé teszi a génmódosított vetőmagok használatát. A főváros nyomán hat tartomány is magát „génmódosítás-mentesnek” nyilvánította, olvasható a vezető francia lap límai tudósításában.

FINANCIAL TIMES.
ft.com

Gideon Rachman, a globális brit lap egyik vezető kommentátora az „arab tavaszról” idéz egy diplomata véleményét, aki szerint amióta él, ennél jobb, de ennél veszélyesebb nem történt az arab világban. A publicisztikából kiütközik az establishment rettegése attól, hogy a nép nyomására a status quo borul a Közel-Keleten, a világ legneuralgikusabb pontján. Egyiptom máris felmelegedett Teherán irányába. A Muzulmán Testvériség – a választások várható győztese – fel akarja mondani az Izraellel kötött békeszerződést. A kairói átmeneti kormány Washingtont meglepve tető alá hozta a palesztin Fatah és a Hamasz megbékélését. Izraelt pánik fogta el. Pedig mennyivel jobb lett volna a nyugati világnak, ha a megszállás még a legnagyobb nyugalomban folytatódik további évtizedeken át...
Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy lapszemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)
forrás: barikad.hu