Halálos baleset a Girón...(videó)

A 26 éves belga kerekes nagy sebességgel haladt a lejtőn, amikor – egyelőre tisztázatlan körülmények között – hatalmasat esett, és arccal ért földet.
Hétfő délután írja az egyik barátom, hogy ilyet még nem látott, egy csávó elesett az olasz kerékpáros körversenyen: orrából, füléből, szájából mindenhonnan ömlött a vér. Ezt pedig élő egyenes adásban közvetítette az egyik legismertebb sportcsatorna. Rögtön a távirányítón az ujjam, már a tévéadón is a kép, ahol döbbent csend, a kommentátorok is alig szólalnak meg. Helikopter repked a dombos táj felett, keresi, hol tudna leszállni.



A Leopard-Trek csapat 26 éves versenyzője, Wouter Weylandt 20 kilométerre a céltól, a Passo del Boccóról lefelé bukott. Arca az eséstől eltorzult, orrából ömlött a vér. Az orvosok azonnal a segítségére siettek, megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. „Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az azonnali beavatkozás ellenére sem tudtunk semmilyen módon segíteni rajta” – nyilatkozta Giovanni Tredici, a Giro vezető orvosa. „Már a megérkezésünkkor eszméletlen volt, 40 percig próbálkoztunk, de nem tudtuk megmenteni”.




Amikor elköszöntek a kommentátorok

ezt csak sejteni lehetett, a szaklapok honlapján gyorsan megjelent a hír miszerint küzdenek az életéért. A keresőkben pedig gyorsan futott a neve, ki is volt, megtalálható-e a videó a világhálón. A belga kerékpáros pályafutása során egyetlen szakaszt nyert a Girón, tavaly épp a harmadik napon diadalmaskodott, 2008-ban pedig a spanyol körversenyen, a Vuelta a Espanán nyerte meg a 17. etapot.

A La Gazzetta dello Sport című olasz sportnapilap szerint Weylandt a Giro történetének negyedik halálos áldozata. Az első tragédia még 1952-ben történt, akkor az olasz Orfeo Ponsin hunyt el, 1976-ban a spanyol Juan Manuel Santisteban, míg 1986-ban a szintén olasz Emilio Ravasio halt meg a verseny alatt.

Mit sem számít, hogy átvettem a vezetést összetettben

– mondta David Millar, a Garmin brit versenyzője, aki kritizálta a televíziós közvetítés rendezőjét, mert szerinte nem kellett volna képeket sugározni a földön fekvő és erősen vérző Weylandtról. „El sem tudom képzelni, mit élhet most át a családja. Ez szörnyű”.
kerekpar, giro, wouter weylandt
A Tour de France-on hétszer diadalmaskodott amerikai Lance Armstrong twitter-oldalán szólalt meg az esettel kapcsolatban: „Nagyon szomorú vagyok, sokkolt, ami történt. Nyugodjék békében!”.
A belga csapata is szenved: „Még mindig nem tért magához a gárda, ma egy barátot és egy versenyzőtársat veszítettünk el” - írta közleményében a Leopard-Trek.

A versenynek folytatódnia kell

A versenyzők azt tervezik, hogy a teljes keddi szakaszt a hétfőn balesetben életét vesztett belga Wouter Weylandt emlékének szentelik a Giro,d Italia országúti kerékpáros körversenyen. A negyedik etap nagy valószínűséggel nem fog beleszámítani az összetett eredménybe. Angelo Zomegnan versenyigazgató hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta: folytatják a viadalt, de a résztvevőkre, illetve az elhunyt kerekes csapatára, a Leopard-Trekre bízzák, hogyan kezelik a keddi szakaszt. „Tiszteletben tartjuk, bárhogy is döntenek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a szokásos zenei program és a díjátadó ceremónia biztosan elmarad kedden.

Ha egy verseny közben haláleset történik a kerékpársportban, a következő napon hagyományosan egy perces gyászszünettel indul a szakasz, amelyet lassú tempóban, együtt teker végig a mezőny, az utolsó kilométereken pedig az elhunyt egyik csapattársa áll a karaván élére.