Pármában is bemutatkozik a Nemzeti Múzeum Robert Capa-kiállítása

A San Gimignano-i siker után Pármában is bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa in Italia című kiállítása - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.

 


A közlemény szerint a csaknem nyolcan fotográfiát bemutató tárlat a város központjában található Palazzo Pigoriniben látogatható péntektől. A fotóriporter 1943-1944-ben háromszor is partra szállt a szövetséges haderőt követve az olasz partokon (Szicíliában, Salernoban és Anzionál), és közelről, művészi erővel dokumentálta mind a kiskatonák, mind a civilek szenvedéseit, kis örömeiket és napi életüket a frontvonalban.
   
Capa szicíliai offenzívát megörökítő tudósítása, a Nápoly megpróbáltatásait megmutató képek és a Cassino melletti megtorpanás megrázó ábrázolása a LIFE, az Illustrated, a Collier's hasábjain jutott az olvasók tízmillióihoz. A Nemzeti Múzeum kiállítását korabeli magazinok is kísérik, rámutatva, hogy a képek eredetileg nem galériák falára készültek, hanem a közvélemény tájékoztatására.
   
A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Múzeum és az olasz Alinari Alapítvány együttműködése alapozta meg, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is támogat. Az előkészítésbe a pármai Lyons Club és a bolognai olasz-magyar baráti társaság is bekapcsolódott. A Capa Mestersorozat III. 937 fotográfiáját, amelynek mintegy tizede készült Olaszországban, 2009 elején vásárolta meg a Nemzeti Múzeum.
   
Az olasz és angol nyelvű katalógussal kísért tárlatot Párma kulturális bizottságának elnöke, az Alinari Alapítvány vezetője és Miliczki Erzsébet bolognai tiszteletbeli magyar konzul közösen nyitja meg. Az eseményen a kiállítás kurátorával, Lengyel Beatrixszal Luigi Tomassini, a bolognai egyetem professzora tart tárlatvezetést - olvasható a közleményben, amely szerint a San Gimignano-i kiállítást mintegy 50 ezren látták.

forrás: MTI