A Djabe ismét Steve Hackettel (ex-Genesis) turnézik

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő Djabe zenekar ismét a Genesis egykori gitárosával, Steve Hackett-tel turnézik. A közös fellépés két magyarországi állomása július 31-én a Budapest Jazz Clubban, augusztus 2-án pedig a debreceni SIKK Klubban lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.


A dzsessz/világzenei fúziós műfaj egyik legjobb hazai csapata, a Djabe, valamint Steve Hackett, aki hét éven át volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis gitárosa, 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik gyakran együtt.
 
A Djabe és Steve Hackett hosszú ideje évi két hetet tölt együtt koncertezéssel vagy stúdiófelvételekkel. Számos országban szerepeltek együtt, többek között Malajziában, Hollandiában, Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában és Oroszországban. Hackett három számban játszott a Djabe legfrissebb, tavaly megjelent kilencedik stúdióalbumán, a Forwardon.
 
A július 31-i koncerten a Budapest Jazz Clubban, valamint két nappal később a debreceni SIKK Klubban a Djabe special guest Steve Hackett zenekar műsorában több klasszikus Genesis-siker elhangzik, lesz néhány szólókompozíció Steve Hackett-től és természetesen hallhatja a közönség a Djabe legfontosabb számait. A Djabe a Genesis számos dalát játssza koncertjein, például a Firth of Fifth-et, a Los Endost vagy az In That Quiet Earth-t. A turné keretében augusztus 1-jén a szlovákiai Selmecbányán, 3-án a szlovéniai Lendván, 4-én és 6-án pedig két horvátországi helyszínen, Balén és Korculán játszanak.
 
A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és az azóta elhunyt Sipos András. Az együttes stúdióalbumai mellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. 2002 óta 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. A zenekarban Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek), Barabás Tamás (basszusgitár), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének) és Banai Szilárd (dobok) szerepel.
 
Steve Hackett gitárossal a soraiban a Genesis 1970 és 1977 között nyolc stúdióalbumot és két koncertlemezt adott ki. Azóta szólóban dolgozik, illetve 1986-ban volt egy rövid életű zenekara, a GTR, amelyben Steve Howe, a Yes gitárosa is játszott. A Yes másik tagjával, a közelmúltban elhunyt Chris Squire basszusgitárossal 2012-ben Squackett néven készített albumot. Legutóbbi kiadványa, a Wolflight című stúdiólemez idén márciusban jelent meg.