Megújul a Magyar Tartalékosok Szövetsége

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) megújítását, tagságának bővítését, fiatalítását tűzte ki céljául a szervezet új elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az MTI-nek adott interjújában kiemelte: azon dolgozik, hogy népszerűsítse az önkéntes honvédelem ügyét, a Magyar Honvédséget és a tartalékos katonai szolgálatot. Szeretné elérni a magyar társadalomban azt a jelentős réteget, amelyhez tartozók fontosnak tartják a hon védelmét és szeretnének tenni hazájukért.


Emlékeztetett: a Magyar Tartalékosok Szövetségét a 2001-ben hozták létre azzal a mandátummal, hogy hidat képezzen a Honvédség és a társadalom között valamint hogy Magyarországon is legyen egy olyan szervezet, amely állami akkreditációval bír a NATO tartalékos szervezeteiben való részvételre. A szervezet alapító elnöke Deák János vezérezredes, korábbi vezérkari főnök volt.

 A MATASZ nem honvédségi, hanem civil szervezet, amelynek élén a közgyűlés által választott országos elnökség áll. Elnökévé idén februárban választották meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századost, azzal a céllal, hogy egy a fiatalabb generációhoz tartozó, aktív önkéntes tartalékos vezesse a szervezet. A Századvég Alapítvány elnökhelyettese civilként, fizetés nélkül, társadalmi munkaként látja el az elnöki feladatokat. Kiemelte: a MATASZ elnöki posztját politikán felüli, nemzeti ügynek tekinti.
 
Kijelentette: a sorkatonai szolgálat megszüntetése az ország katonai erejének szempontjából fontos döntés volt, amely arra irányult, hogy NATO mintára a Magyar Honvédség kisebb állományú, de professzionálisan kiképzett szerződéses katonákból álljon, amelyet kiegészít egy ugyancsak kiképzett önkéntes tartalékos állomány. A kiegészítő tartalékos rendszer megvalósítása viszont - mint az elnök fogalmazott - akkor nem sikerült túl jól.

 Bár a szerződéses állomány létrejött és sok nehézséggel, de magas színvonalon látja el feladatait, a tartalékos rendszer sokáig kezdetleges maradt. Valójában csak a 2010-ben felállt Orbán-kormány hozta létre a valódi önkéntes - műveleti és védelmi tartalékosokból álló - rendszert; ma már több mint 6 ezer tagja van és létszámának bővítése fontos cél. Ennek kapcsán az elnök szorgalmazza a Honvédség vezetőinél az önkéntes tartalékos rendszer olyan fejlesztését, amely a munkaadók és a munkavállalók szempontjából is könnyebbé teszi a rendszerbe történő belépést és a civil élet igényeihez is illeszkedve adja meg a belépőknek a szükséges katonai ismereteket.

 Szalay-Bobrovniczky Kristóf üdvözölte, hogy a Honvédelmi Minisztériumban létrejött a társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság. Elmondta: Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és a társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral, Kun Szabó Istvánnal folytatott megbeszélésein megújították a HM és a MATASZ közti együttműködést. A MATASZ - mint a magyar társadalom széles rétegét elérni képes, valamint a NATO társszerveiben is részt vevő szervezet - kiemelt szerepet vállalt a Magyar Honvédség és a társadalom közti kapcsolat megerősítésében.
 
A MATASZ elnöke kitért arra is, hogy sokat jár külföldre és számos nyugat-európai országban, valamint az Egyesült Államokban is azt tapasztalta, hogy általában a fegyveres erőknek, s azzal együtt az önkéntes tartalékosságnak is komoly presztízse van. Az új elnök azon fog dolgozni hogy Magyarországon is tovább növekedjen a fegyveres erőkben történő szolgálat társadalmi elismertsége és hogy személyes példával is rámutasson arra, hogy civilként és tartalékosként is lehet tenni a honvédelem ügyéért.
 
A MATASZ-nak jelenleg több ezer tagja van - férfiak és nők is -, nyugdíjas katonák, önkéntes tartalékosok, valamint olyan civilek, akik egyszerűen érdeklődnek a honvédelem ügye iránt. A belépéshez mindössze egy nyilatkozatot kell kitölteni, nem szükséges semmilyen erőnléti képesség vagy katonai előképzettség. A MATASZ-hoz csatlakozók egy olyan társadalmi szervezet, bajtársi közösség tagjai lesznek, amelyben - bizonyos szabályok szerint egyenruhát hordhatnak, gyakorlatokra, lövészetre járnak, emellett segítenek az idős katonákon, s a magyarországi és a határon túli hadisírgondozásban és a katonai hagyományok ápolásában is szerepet vállalnak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: a MATASZ azoknak is segít, akik a Magyar Honvédségbe, akár szerződéses, akár önkéntes tartalékos katonaként szeretnének csatlakozni. Emellett viszont a MATASZ minden olyan hazafias érzelmű embert tagjai közé vár, aki a honvédelem ügyét fontosnak tartja, hazája és családja védelmében tenni is hajlandó, de a civil életből nem akar kilépni.

forrás: MTI