Látogatóközpont épül a Rákoskeresztúri Újköztemetőben

Látogatóközpont épül a Rákoskeresztúri Újköztemetőben, az 1956-os hősök nyughelyéül szolgáló 297-es parcellában a forradalom és az abban részvevők emlékére. A múzeumot a tervek szerint a forradalom leverésének 60. évfordulóján, 2016 novemberében adják át - mondta el a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) elnöke az MTI-nek.


Radnainé Fogarasi Katalin kifejtette, hogy a temetőben lévő nemzeti emlékhely tavalyi felújításakor már úgy alakították ki az egyik parcellát, hogy az alkalmas helyszíne lehessen egy 21. századi látogatóközpontnak, hiszen számos szakmai fórumon merült fel korábban, hogy fel kellene dolgozni az emlékhely történetét.
  
"1956 története sajnos itt végződött, ezért nem véletlen, hogy a forradalom emblematikus emlékhelye a Rákoskeresztúri új köztemető lett" - jegyezte meg.
  
Kiemelte, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság valamint a NÖRI javaslatára a temetőben lévő, több parcellából álló nemzeti emlékhely ebben az évben kiegészült a szomszédos Kisfogházzal. Mint mondta, "a Kisfogház és a parcellák sorsa egy és oszthatatlan".
  
Ennek a nemzeti emlékhelynek az intézet által újonnan kialakított, 301 nyírfával körbeültetett részén építik fel a központot, amelynek tervezési munkálatai már elkezdődtek. A projekt megvalósítására a Miniszterelnökség támogatási szerződést köt a Budapesti Temetkezési Zrt.-vel, a szerződés szakmai irányítójának pedig a NÖRI-t jelöli ki. A munkákra 260 millió forint áll rendelkezésre.
 
 Radnainé Fogarasi Katalin elmondta azt is, hogy a 21. századi infrastruktúrával ellátott, akadálymentesített épület nagyjából 80-100 fő befogadására lesz alkalmas, és benne a látogatók korszerű digitális eszközök segítségével ismerhetik meg 1956 főbb eseményeit, valamint a parcellában nyugvók történetét. Itt lesz látható továbbá végtelenített formában az, a NÖRI gondozásban készülő dokumentumfilm is, amelyben "még ma is élő hősök idézik fel a forradalommal kapcsolatos emlékeiket".