BVOP: megkezdődött a reintegrációs őrizet alkalmazása

Megkezdődött a büntetés-végrehajtásban a reintegrációs őrizet gyakorlati alkalmazása. Ennek az a lényege, hogy az érintett elítéltek a lakóhelyükön töltik le szabadságvesztés büntetésük hátralévő részét, legfeljebb hat hónapot - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) hétfőn az MTI-vel.


A közlemény szerint az első két érintett elítélt május 8-án kezdte meg az új típusú végrehajtási módot. A végrehajtás biztonságát folyamatos ellenőrzés és a végtagra helyezett távfelügyeleti eszköz alkalmazása garantálja - írták.
  
A BVOP utalt arra, hogy az új jogintézmény bevezetését a 2013. évi büntetés-végrehajtási kódex tette lehetővé.
  
A reintegrációs őrizetet a törvényi feltételek fennállása esetén a büntetés-végrehajtási bíró engedélyezheti, aki határozatba foglalja az elítéltre vonatkozó magatartási szabályokat, meghatározza a tartózkodási helyet és a mozgási területet is. "A reintegrációs őrizet során az elítélt személyes szabadságát nem elvonják, csupán korlátozzák, büntetése utolsó hónapjait nem a bv-intézetben, hanem lakóhelyén tölti, így hatékonyabban erősítheti, újraalakíthatja családi, társadalmi kapcsolatait" - közölték.
  
Kitértek arra is, hogy reintegrációs őrizetbe csak az helyezhető, aki a társadalomra kevésbé veszélyes, és okkal feltételezhető róla, hogy jogkövető magatartást fog tanúsítani.