Vádat emeltek egy budapesti áruháznál robbantani készülő férfivel szemben

Közveszélyokozás bűntettének kísérlete miatt az ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki áprilisban az egyik budapesti áruház parkolójában fel akart robbantani egy gépkocsit.

    
A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a 39 éves férfi - akinek a hobbija a pirotechnika volt - egy mobiltelefon segítségével, távirányítással akarta felrobbantani az autót úgy, hogy a detonációt közben a kamerájával rögzíti - olvasható a Fővárosi Főügyészségnek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    
A vádlott ezért - robbantási célra - februárban vásárolt is 100 ezer forintért egy személygépkocsit, majd egy távirányítású gyújtóeszközt készített egy mobiltelefonból. Az autóba - a robbanás erejének növelésére - gázpalackokat és benzinnel teli kannákat helyezett el, gyújtóforrásként pedig gyufakötegeket és benzinnel átitatott papírköteget használt.
    
A férfi április 7-én reggel a robbantásra szánt gépkocsival egy XVII. kerületi áruház parkolójába állt, az épülettől alig két méterre, majd egy másik autóból mobiltelefonjáról hívást indított. A hívás hatására keletkező szikra a gépkocsi belsejében tüzet okozott, de a gázpalackok nem robbantak fel, mert a tűzoltók még időben elfojtották a lángokat.
    
Az ügyészség szerint, ha nem sikerült volna eloltani a tüzet, a lángok átterjedhettek volna az áruház épületére, a robbanás pedig 15-20 méteres körzetben sérüléseket okozott volna.
    
A kerületi ügyészség vádirata alapján a férfi két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

forrás: MTI - kép: