Megnyílt a jubileumi Kriminálexpó

Megnyílt a XX., jubileumi Kriminálexpó Budapesten hétfőn, a rendezvényen többek között az ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Országos Rendőr-főkapitányság szakemberei tartanak előadásokat a korrupció elleni küzdelem, az igazságügyi szakértői és bírósági végrehajtási tevékenység, az elítéltek társadalomba visszavezetése, a gyermekeket az internetről fenyegető veszélyek és a kiberbűnözés témakörében - mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek.
 

Az igazságügyi tárca szakemberei a szakértői és bírósági végrehajtási tevékenység hatékony felügyeletének kérdéséről, továbbá az igazságügyi hivatalok feladatainak bővítéséről tartanak előadásokat, és foglalkoznak az igazságszolgáltatási eljárások hatékonyságának javításával is.
 
A büntetés-végrehajtás területén a fogvatartottak munkáltatásáról, a szabaduló elítéltek visszavezetéséről a társadalomba és a visszaesésüket megakadályozó módszerekről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. A téma aktualitását adja az is, hogy az átfogó igazságügyi reform részeként jövő év elején hatályba lép az új büntetés-végrehajtási kódex - mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője
  
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársai a gyermek- és ifjúságvédelemben az internetezés veszélyeiről, valamint a fiatalok körében megjelenő dizájnerdrogokról tartanak előadásokat.
  
A programban szerepelnek az informatikai rendszerekhez kapcsolódó bűncselekményekkel, például a gyermekpornográfiával, a pedofíliával és a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos problémák és a kiberbűnözés.
 
 A hétfőn elkezdődött háromnapos, ingyenesen látogatható rendezvénysorozatot Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese nyitotta meg, szervezője hagyományosan az Ügyészek Országos Egyesülete, míg társrendezője a Legfőbb Ügyészség. Részt vesz a rendezvényen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Személy- és Vagyonvédelmi Szakmai Kamara, az Országos Kriminológiai Intézet és a Transparency International Magyarország.