Electronic Beats: James Holden, James Blake, Zoot Woman

James Holden, James Blake, a Zoot Woman, a Joy Wellboy és a magyar 9b0 is fellép az idei budapesti Electronic Beats fesztiválon október 31-én a Millenáris Teátrumban.



A Telekom nemzetközi fesztiválsorozata, az Electronic Beats budapesti állomásán a Millenáris Teátrumban ezúttal is legaktuálisabb fellépők, valamint különleges vizuális installáció és hangrendszer várja a kortárs elektronikus zene kedvelőit - közölték a szervezők az MTI-vel.
 
A brit dj-producer, James Holden tavaly megjelent új albumát mutatja be a Millenáris Teátrumban a maga által épített és programozott szintetizátorokra épülő koncertjén. Az elektronikus zenei színtér egyik fontos alakja a 2003-ban általa alapított Border Community kiadó igazgatójaként szárnya alá vett pszichedelikus rock, dallamos elektronikus zenei és techno előadókat is. Nála kezdte pályafutását például az Extrawelt, Ricardo Tobar, Luke Abbott vagy Nathan Fake.
 
The Inheritors című tavalyi lemeze skót népzenei hagyományokból és angol komolyzenéből is táplálkozik. A törzsi rituálékat megidéző, mégis jövőbe tekintő koncerttel James Holden három év után tér vissza Budapestre október utolsó napján.
 
Honfitársa, James Blake, a BBC Residency műsorvezetője tavalyi albumán, az Overgrownon Brian Eno, az ambient atyja és RZA, a legendás New York-i hiphop-csapat, a Wu-Tang Clan tagja is közreműködött. A lemezre, amelyet Grammy-díjra is jelöltek, az énekes-producer lassú, de energikus dallamokhoz szívbe markoló dalszövegeket írt. A 26 éves, popzenei szakon diplomázott Blake alapvetően az urbánus szubkultúrából táplálkozik, a budapesti Electronic Beatsen zenekari formációban lép színpadra.
 
A nemrég szintén új lemezzel jelentkezett csapat, a Zoot Woman frontembere, Stuart Price három Grammy-díjat nyert zeneszerzőként és producerként, miközben olyan zenekarokkal és zenészekkel dolgozott együtt, mint a New Order, Madonna, a The Killers vagy a Pet Shop Boys. A trió másik két tagja egy testvérpár, az énekes Johnny és a szintis Adam Blake. Legutóbbi kislemezüket, a Don't Tear Yourself Apartot a zenekar kedvenc eszközein, egy Casio szintetizátoron és egy klasszikus 909 dobgépen szerezték. Pulzáló, elektrós alap és a kilencvenes évek szintetizátorain megszólaló dallamok jellemzik hangzásukat.
 
Hazájában, Belgiumban komoly népszerűségnek örvend a Joy Wellboy duó, azaz a zenei mindenes Wim Janssens és Joy Adegoke énekesnő. Romantikus dallamaikat elementáris ütemekre és basszusokra építik. A BPitch Control kiadónál megjelent Yorokobi's Mantra című albumuk pozitív popzenéje kettejük romantikus kapcsolatában gyökerezik.
 
Az Electronic Beats a Telekom nemzetközi zenei programja, amelyhez Európa-szerte élő rendezvények, egy negyedévente megjelenő nyomtatott magazin, az elektronikus zene világába betekintést engedő EB.TV online videók sorozata és awww.electronicbeats.net weboldal tartozik.