Egyre többen szeretnék a sorkötelezettség visszaállítását Lengyelországban

Egyre több lengyel támogatná a sorkatonai szolgálat visszaállítását - derül ki a Lengyel Statisztikai Hivatal (CBOS) kedden közzétett adataiból, a nemzetvédelmi minisztérium azonban nem tervezi a sorkötelezettség újbóli bevezetését.
    

A lengyelek 47 százaléka tartja elegendőnek a csak hivatásos katonákból álló hadsereget. Így 7 százalékkal csökkent a sorkatonai szolgálatot ellenzők száma 2008-hoz képest, amikor megszüntették a katonai szolgálat kötelező jellegét.     

Ugyanakkor megnőtt a sorkatonai szolgálat határozott támogatóinak a száma. A megkérdezettek 34 százaléka (2008-ban még csak 26 százalék tartozott ehhez a csoporthoz) úgy vélekedik, hogy a hadsereg nagyrészt hivatásos katonákból álljon, de legyenek sorkatonák is. További 11 százalék alapvetően sorkatonaságra épülő hadsereget szeretne, ez két százalékos növekedést jelent a korábbi kimutatás szerint.     
Az augusztus második felében végzett felmérés eredményét a Gazeta Wyborcza című napilap a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodásával hozta kapcsolatba.     

A napilap Jacek Sontát, a nemzetvédelmi minisztérium szóvívőjét is megszólaltatta, aki szerint a katonai kiképzettség minősége szempontjából azonban nem kívánatos a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.     
A lengyel hadsereg jelenleg mintegy 100 ezer katonából, valamint 20 ezernyi önkéntes tartalékosból áll. 

forrás: MTI
kép:  szlawirtus.blog.hu