Ma kezdődik Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenye

Az ünnepélyes megnyitóval ma este kezdődik Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenye (The Eurovision Young Musicians), amelyen Magyarországot Devich Gergely 15 éves csellista képviseli.

A viadalt kétévente rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban. A megmérettetést 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), amelynek a magyar közmédia is tagja. Az idei, 17. versenyen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felkérésére a 15 éves Devich Gergely gordonkaművész képviseli Magyarországot. A mezőnyben ő az egyik legfiatalabb, de van egy 11 éves induló is.
  
A kölni versenyen 14 EBU-tagország indít különböző hangszereken játszó 20 év alatti muzsikusokat: Ausztria, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Portugália, Svédország, Szlovénia és Magyarország. Van köztük hegedűs, brácsista, zongorista, harmonikás, valamint klasszikus gitáron és furulyán játszó fiatal is. Devich Gergelyen kívül még egy csellista indul, ő Portugáliából érkezik.
  
"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én képviselhetem Magyarországot Kölnben és nagyon várom a versenyt, ahol sok tapasztalatot gyűjthetek. Örülök, hogy magyar zenét, Lisztet és Bartókot is játszhatok. Nem izgulok, csak annyira, amennyire kell. A legfontosabb, hogy önmagamhoz képest jól csellózzak, a többi már a zsűrire tartozik" - mondta az MTI-nek Devich Gergely.
  
Az ifjú zenészek két fordulóban mérettetnek meg. A televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben a fiatalok öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a kölni dóm előtt felállítandó hatalmas sátor szabadtéri színpadán. A nemzetközi zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról - közölték a szervezők.
  
Az interneten követhető elődöntő első csoportjában hétfőn Devich Gergely egy Haydn-menüettet, Bartók Román népi táncait, valamint Liszt Szerelmi álmok című darabját játssza (Cassado cselló-zongora átiratában) édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével. A május 31-i döntőben, amelyet az M2 élőben közvetít, Saint-Saëns Allegro appassionato című kompozícióját adja elő zenekarral.
  
Devich Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Számos hazai és nemzetközi siker fűződik már a nevéhez.

forrás: MTI