A korábbi és a mostani budapesti rendőrfőkapitány szerint jó szakember a negyedrendű vádlott

A korábbi és a mostani budapesti rendőrfőkapitány jó rendészeti szakembernek tartja a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperének negyedrendű vádlottját, aki a Magyar Televízió székházának ostromakor kirendelt helyszíni biztosítási parancsnok volt.

A vád szerint 2006. szeptember 18-án éjszaka, a székház körüli események nyomán Gergényi Péter - másodrendű vádlott - volt budapesti főkapitány M. Gábor rendőr alezredest - a negyedrendű vádlottat - jelölte ki helyszínparancsnoknak. Ő azonban nem volt képes feladatát ellátni, nem irányította, nem koordinálta a székházba vezényelt rendőri egységeket. Emiatt az ügyészség M. Gábort parancs iránti, jelentős hátrány veszélyével járó engedetlenséggel vádolja.
   
A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt folyó per keddi tárgyalásán Tóth Gábor volt és Tóth Tamás jelenlegi budapesti főkapitányt a negyedrendű vádlott védőjének indítványára hallgatták meg. A tanúkat az ügyvéd M. Gábor szakmai felkészültségéről és személyiségéről kérdezte.
   
Tóth Gábor a tárgyaláson elmondta, hogy 2006 őszen a főkapitány bűnügyi helyetteseként dolgozott, ismerte M. Gábort, de közvetlen munkaviszonyban nem állt vele. Budapesti rendőrfőkapitánynak 2007. július elsején nevezték ki. M. Gábort hivatali ideje alatt - 2008 januárjában - nevezték ki a kispesti rendőrkapitányság vezetőjének.
   
Közölte, tudta, hogy a negyedrendű vádlottat az akkori országos rendőrfőkapitány megfenyítette a 2006-os szeptember 18-i történtek miatt. M. Gábort Bene László fenyítette meg, és Bencze József későbbi országos rendőrfőkapitány nevezte ki a kispesti rendőrkapitányság élére. M. Gáborra közrendvédelmi tapasztalatai miatt esett a választás - mondta Tóth Gábor.
   
M. Gábor "ízig-vérig rendőr, akinek ez nem csak a munkája, hanem a hivatása is volt. Kellő alázattal, tisztelettel, és nagyon becsületes személyiséggel bírt" - fogalmazott.
   
Tóth Gábor elmondta, abban a három évben, amíg együtt dolgoztak, szakmailag maximálisan meg volt elégedve vele. Maradéktalanul jól látta el feladatát, úgy ismerte meg, mint aki mindig pontos, fegyelmezett és szakmailag felkészült - tette hozzá.
   
Tóth Tamás a tárgyaláson elmondta, 2006 őszén a XVII. kerületi rendőrkapitányságot vezette, 2008 és 2010 között voltak munkakapcsolatban rendőrkapitányként M. Gáborral. Budapest rendőrfőkapitánya 2010 nyarán lett, és ekkor M. Gábor új, magasabb beosztást kapott, az objektum- és őrszolgálati főosztály vezetője lett. A kinevezés jogköre az országos rendőrfőkapitányé volt, tehát "referálni kellett neki" - mondta.
   
Tóth Tamás közölte, a kinevezési javaslatkor nem tudott róla, hogy M. Gábort megfenyítették. Erről az akkori országos rendőrfőkapitány, Hatala József sem tudott - jegyezte meg.
   
Tóth Tamás M. Gábort jellemezve úgy fogalmazott: "nagyon jó rendészeti szakembernek tartom és tartottam őt; mint kollégára bármikor lehetett rá számítani, soha nem volt gond a munka, mindig ott volt az első sorban".
   
Elmondta azt is, hogy M. Gábor meggyanúsítása után sem ingott meg benne a bizalma, tisztességes rendőrnek ismerte meg.
   
A vád szerint Gergényi Péter tudta, hogy a székháznál irányítás nélkül maradtak a rendőrök, kaotikus helyzet alakult ki, mégis eltűrte, hogy parancsa nem érvényesül. Nem utasította M. Gábort jelentéstételre, a változó helyzet értékelésére, nem intézkedett az alkalmatlanná vált helyszínparancsnok leváltásáról és a rendőri erőket összefogni képes parancsnok kijelöléséről. Az ügyészség szerint Gergényi Péter mulasztása következtében a helyszínre vezényelt kötelékek felmorzsolódtak, rendőrök sérültek meg. Mindezek miatt Gergényi Pétert elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják.
forrás: MTI