Folytatódik a budapesti Ferihegyi út meghosszabbítása

Befejeződött a budapesti XVII. kerületi Ferihegyi út meghosszabbításának első üteme, és tavasszal elkezdődhet a második ütem - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Riz Levente, a kerület polgármestere a helyszínen tartott keddi átadáson.

A központi költségvetésből első lépésben 630 millió forint támogatást biztosítottak az út meghosszabbításához, a hamarosan induló második ütemhez pedig 670 millió forintot - közölte Németh Lászlóné.
  
A miniszter kiemelte: a cél az volt, hogy javítsák a Rákoshegyen és környékén élők életminőségét, illetve a jelentős észak-déli irányú közúti forgalmat el tudják terelni a sűrűn lakott területekről.
  
A kormány Magyarország megújítása kapcsán arról is döntött, hogy a nagy strukturális átalakítások mellett a mindennapokat megkönnyítő lépéseket is tesz - fogalmazott.
  
A miniszter emlékezetett, hogy tavaly a rossz állapotban lévő, kátyús utak felújítására 33 milliárd forintot csoportosítottak át, ebből összesen 565 kilométernyi útszakaszt javítanak ki. Mellékutak teljes körű útburkolatcseréjére 82 milliárd forintot különítettek el.
  
Az autópályák és gyorsforgalmi utak szükséges karbantartási munkáit 49 milliárd forintból végzik el, 134 kilométeren pedig kijavítják azokat a legfontosabb főútvonalakat, ahol a legnagyobb tranzitforgalom halad át - ismertette Németh Lászlóné.
  
Az új út összesen 2,3 kilométeres, ebből eddig egy csaknem egy kilométer hosszú szakasz készült el, a második ütem a tervek szerint ősszel fejeződik be. A beruházás összköltsége 1,5 milliárd forint, az 1,3 milliárd forintos állami támogatás mellett az önkormányzat saját forrással is hozzájárul a fejlesztéshez - mondta el a polgármester.
  
Riz Levente hangsúlyozta: Rákosmente a fejlesztések kerülete, tavaly ősszel adták át a 2,8 milliárd forintos beruházással megújult rákoskeresztúri városközpontot.
  
A kerület számára kiemelten fontos elkerülő út építése során egyebek mellett új vízelvezető rendszert, valamint vízvezetékeket alakítottak ki, kiépítették a közvilágítást, járdákat építettek, emellett az önkormányzat összesen 21 500 új fát is ültet, csaknem a harmincszorosát annak, amit az útépítés miatt ki kellett vágni - közölte a polgármester.