Design és urbanisztika a 6. Budapesti Építészeti Filmnapokon

A New York-i Ground Zero újjáépítésén túl a design és az urbanisztika aktuális kérdéseit, a 3D nyomtatást és az építészet, a várostervezés dilemmáit is feldolgozzák azok a nemzetközi filmek, amelyeket 6. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében március 6. és 9. között láthat a magyar közönség a Toldi moziban.

A négynapos program március 6-án a 16 holdnyi föld című filmmel indul, amely a New York-i Ground Zero újjáépítésének fordulatait mutatja be. A következő napokban olyan alkotásokat vetítenek, amelyek az építészet, a design és az urbanisztika különböző területeit elemzik és mutatják be szokatlan, újszerű nézőpontokból az épített környezet alakulása iránt érdeklődők számára - közölte az eseményt szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) az MTI-vel.
   
Szó lesz emellett az építészet régi és új médiumairól, az építészeti fotográfiáról és a 3D nyomtatásról, a 21. század egyenlőtlen városfejlődéséről, a fenntarthatatlan fejlesztésekről és a turizmusról, a különleges városi közösségekről, valamint a modern építészet emlékezetéről, az avantgárd épületek sorsáról, illetve a jövőbe vetett tervezői hit átalakulásáról is.
   
A legtöbb vetítésen a filmek rendezői is részt vesznek, így a műsor után beszélgetésre, ismerkedésre is nyílik majd lehetőség.
   
A filmnapok programjai a korábbi évekhez hasonlóan nem csak a Toldi mozitermeiben zajlanak. A helyszín előtere ad otthont például az Építés alatt című kiállításnak, amely három épületfotós, Batár Zsolt, Bujnovszky Tamás és Sarkantyu Illés képeiből válogat. Lesz belvárosi moziséta az Imagine Budapest szervezésében, a Kossuth Lajos utcai Rögtön Jövök galériában pedig két napon át rövidfilm válogatásokat láthat a közönség.
forrás: MTI - kép: octogon.hu