Jó évet zárt tavaly a kínai Huawei

Jelentősen növelte profitját a Magyarországon is jelen lévő Huawei 2013-ban - derül ki a kínai óriásvállalat szerdán közétett, nem auditált éves jelentéséből.

A vállalat üzemi eredménye tavaly több mint 40 százalékkal, nagyjából 29 milliárd jüanra (1050 milliárd forint) emelkedett, árbevétele az előzetes adatok szerint 240 milliárd jüan (8 ezer 700 milliárd forint) körül alakul - jelentette be Pekingben Cathy Meng, a vállalat pénzügyi igazgatója. Ez 8,6 százalékkal több a 2012-es eredményeknél, elmarad ugyanakkor a cég által éves célként kitűzött 10 százalékos bővülési ütemtől. Ennek elsődleges oka a kínai valuta erősödése, amerikai dollárban számolva 11 százalékos az éves bővülés - magyarázta újságíróknak Meng.
   
A világ második legnagyobb telekommunikációs eszközök gyártója és harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává nőtt Huawei teljes árbevételének a 37 százaléka a világ vezető telekommunikációs szolgáltatóinak nyújtott szolgáltatásokból és szoftverekből származott. Emellett a mobiltelefont használók számának növekedése és a telekommunikációs rendszerek, így a 3G és 4G hálózatok kiépülése is segítette a profitnövekedést. A cég 33 milliárd jüant (1 ezer 200 milliárd forint) fordított kutatás-fejlesztésre, ez a teljes árbevétel 14 százaléka. A nagyvállalat - amelynek összesen 150 ezer alkalmazottja van a világ 140 országában - 2018-ig a tervek szerint 600 millió dollárt (132 milliárd forint) költ az 5G-s hálózat kiépítésébe.
   
A Huawei 2014-re is erőteljes, 10 százalékos növekedést tervez. Kiemelt célja, hogy növelje a részesedését a mobiltelefonok piacán. A vállalat okostelefonjai nagyon népszerűek Kínában, a világpiacon a Huawei a harmadik, 5,1 százalékos részesedéssel a Samsung (35,2 százalék) és az Apple (13,4 százalék) mögött. Tavaly 52 millió mobiltelefont adott el szerte a világon.
forrás: MTI