Nyolcvan pályamű érkezett a Cseh Tamás emlékét őrző pályázatra

Három kategóriában összesen nyolcvan pályamű érkezett a Cseh Tamás emlékét ápoló pályázatra, amelyet a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (KKK) hirdetett meg.

A legtöbben, 48-an az Egy képre gondolok, tudod... című vizuális kategóriában pályáztak a szerző dalaira készített fotókkal, illetve videoklipekkel - tájékoztatták a november 30-án zárult pályázatról vasárnap az MTI-t a szervezők.
   
A Dallam a szabadságról kategóriában a 17 pályamű érkezett. Ebben a mezőnyben a Cseh Tamás Mélyrepülés című lemezén felhangzó Dallam a szabadságról zenére kellett szöveget írniuk a pályázóknak. Az album éppen 25 éve, 1988-ban jelent meg, és érdekessége, hogy szövegeit nem Cseh Tamás állandó szerzőtársa, Bereményi Géza, hanem Csengey Dénes írta.
 Tizenöt versenyző a De mi most itt vagyunk, éneket hallgatunk kategóriában próbált szerencsét egy-egy Cseh Tamás-dal feldolgozásával, előadásával.
   
A versenyt nem hivatásos előadók, énekesek, együttesek és alkotók részére írta ki a KKK. A pályázat hozzájárul ahhoz, hogy Cseh Tamás munkássága és életfilozófiája tovább éljen a művészetekben.
   
A pályaművek előzetes zsűrizése után a legjobb előadók és alkotók produkciójukat a kulturális központ színpadán élőben is bemutathatják a zsűritagoknak, illetve a közönségnek. A zsűri tagjai értékelik a dalok és az előadás egyediségét, hitelességét, illetve a fotók vagy klipek eredetiségét, ötletességét, dalokhoz való viszonyát.
   
A zsűri tagjai: Novák János zeneszerző (Kolibri Színház), Kecskeméti Gábor zeneszerző, Kátai Zoltán énekmondó, Bérczes László művészeti vezető (Kaposvári Csiky Gergely Színház), Mispál Attila filmrendező, Tóth Zsolt operatőr és Lackfi János költő, író.
   
A gálaest 2014. január 18-án 18 órakor lesz a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Az első helyezettek mindhárom kategóriában 100-100 ezer forintot, a második helyezettek 50-50 ezer forintot, a harmadikok 30-30 ezer forintot kapnak.
   
Cseh Tamás énekes, zeneszerző, előadóművész 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el. 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett, egy kivételével ő írta valamennyi Cseh Tamás-lemez szövegét: négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Idén szeptembertől bronzszobor őrzi emlékét a Gellért téren.

forrás: MTI - kép: http://bookmixer.postr.hu