Több mint 15 ezren vettek részt a Nagy Diák IQ-teszt első körében

Több mint 15 ezren vettek részt az ország első, diákoknak szóló intelligencia tesztjének november 10-ig tartó nyitó fordulóján, a jelentkezők közül minden ötödik fiatal ért el átlagon felüli eredményt - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

A Diákhitel Központ Nagy Diák IQ-teszt nevű intelligenciafelmérőjét elsősorban 17-24 év közötti diákoknak - középiskolásoknak, főiskolásoknak és egyetemistáknak - hirdették meg. A Mensa HungarIQa és az OTP Fáy András Alapítvány által speciálisan az alkalomra készített, betanulhatatlan tesztet minden ötödik diák teljesítette átlag fölötti - azaz 125 pontnál magasabb - eredménnyel.
   
Az interneten két hónapig zajló versengés első körében majdnem fele-fele volt a lányok és a fiúk aránya, a továbbjutók között 61 százalékkal azonban már többségben vannak a fiúk.
   
A verseny második körébe jutóknak a Mensa HungarIQa hivatalos felvételi tesztjét kell majd megírniuk november 16-án és 23-án a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban.
   
A december 5-i döntőbe már csak a rendkívül magas, teszteredményük alapján a legfelső egy százalékba tartozó, 130-as IQ-szinttel rendelkezők kerülhetnek be.
   
A Mensa nemzetközi egyesületnek több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző, 120-as intelligenciaszint elérése a Mensa hivatalos tesztjeinek valamelyikén.

forrás: MTI
kép: egerszeginfo.hu