Október 23. - Forradalmi témájú városismereti séták a fővárosban

Az 1956-os forradalom közelgő évfordulója alkalmából "mítoszoszlató" sétákat szervez októberben három alkalommal a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) - közölte a szervezet az MTI-vel.

Eörsi László történész vezetésével október 13-án a Bem József tértől a Széna térig, október 20-án a Corvin közben, október 23-án pedig biciklivel járhatják be az érdeklődők a forradalom két hetének legfontosabb helyszíneit.
   
Miközben alapvető mozzanatok, szereplők nem közismertek, számos tévhit és legenda él a köztudatban az 1956-os forradalomról - vélik a szervezők. A BUPAP három sétája ezeket a mítoszokat szeretné eloszlatni a forradalom fontos színtereinek bemutatásával.
   
A Bem József szobortól induló séta a forradalom kirobbanásának és a végét jelentő pereknek a helyszíneit járja be. Eörsi László kitér többek között a koncepciós perek áldozataira, köztük Mansfeld Péter és Tóth Ilona sorsára, valamint az októberi események kirobbanását előidéző okokra is. A Széna téren egyebek mellett az akkoriban a tetőkről lövöldöző orvlövészek "munkáját" is rekonstruálják majd a szervezők.
   
A második nap túrája a Corvin közben és környékén zajló eseményeket eleveníti fel, a harmadik napon pedig a lincselésekkel és leszámolásokkal kapcsolatos tévhiteket oszlatják el.
   
A BUPAP sétáin való részvételhez regisztráció szükséges a www.bupap.hu oldalon.