Vernon: a fiatalok ne hanyagolják el a tanulást

Mike Vernon, a kétszeres Stanley Kupa-győztes jégkorongkapus szerint a sportoló fiatalok számára fontos, hogy ne hanyagolják el a tanulást, mert így tudnak "teljes emberré" válni.

forrás: MTI - kép: bleacherreport.com
Az 50 éves, 2002-ben visszavonuló, most üzleti úton Budapesten tartózkodó Vernon szerdán a káposztásmegyeri Jégpalotában tartott élménybeszámolót és - magyar válogatottak segítségével - kapusedzést gyerekeknek. Elmondta: minden fiatal reméli, hogy egyszer befutott profi lesz, ám az addig vezető út nagyon rögös tud lenni.
    
"A tanulás mindenre jó: fejben, lélekben erősebb leszel, okosodsz, műveltté válsz. Ugyanakkor, ha bármi történik a sportolói pályafutásod során, és nem lesz belőled világsztár, akkor van mihez fordulni: ott a diplomád, a nyelvtudásod" - fogalmazott több tucat "kapuspalánta" előtt Vernon. Hozzátette: persze ezek mellett sokat és szorgalmasan kell edzeni.
    
Megjegyezte azt is, hogy ő maga azt szeretné, ha gyermekei - akik között van hokikapus is - minél tovább tanulnának.
    
Az olyan feltörekvő hokinemzetnek, mint a magyar, azt ajánlja, hogy "teljes játékosokat" neveljenek, akik nemcsak támadni vagy védekezni tudnak, hanem a sport mellett komolyan tanulnak is.
    
A kapusposztra külön kitért:
    
"Az egész mezőnyben rajtunk a legnagyobb a nyomás. Szörnyű kimondani: nem hibázhatunk. Ezzel együtt kell élni, és éppen ezért kell, hogy mentálisan mi, kapusok legyünk a legerősebbek" - mondta.
    
Elmondta: az ő idejében nem volt olyan erős a védekező játék, több volt a gól, a mostani világban viszont az a lényeg, hogy a hátsó alakzat ne hibázzon, így tovább nőtt a teher a kapusokon.
    
Kitért arra, hogy az ő gyermekkorában nem voltak számítógépek, okostelefonok, videojátékok, így aztán a tanulás mellett sok időt töltött a jégen.
    
"Nagyszerű volt, hogy szülővárosom, Calgary NHL-es klubja, a Flames előbb lefoglalta a játékjogomat 1981-ben, majd bemutatkozhattam a világ legerősebb bajnokságában, aztán 1989-ben a csapattal Stanley Kupát nyerhettem" - emlékezett vissza.
    
Vernont 1994-ben elcserélték Detroitba, ahol a Red Wingsszel 1997-ben ismét bajnok lehetett, ráadásul abban az évben őt választották a rájátszás legértékesebbjének. Később még a San Jose Sharks és a Florida Panthers együttesét erősítette.
    
Az alapszakaszban 19 idény alatt 781 mérkőzésen 385 győzelmet, a playoffban 138 találkozón 77 győzelmet ért el. Ötször (1988, 1989, 1990, 1991, 1993) játszhatott All Star-gálán.