Az UniCredit nem terheli a pótadót az ügyfeleire

Az UniCredit Bank szerdán arról döntött, hogy az úgynevezett 208 százalékos pótadó alapján nem terheli meg a vállalkozói ügyfelek számláit az egyszeri díjjal, illetve a korábban kiküldött értesítésekben szereplő terheléseket nem érvényesíti - közölte a bank az MTI-vel, szerdán.

forrás: MTI - kép: index.hu
A bank közleménye szerint így sem a vállalkozói, sem a lakossági ügyfélkörére nem hárítja tovább semmilyen formában az említett adóterhet.
    
A döntésről a pénzintézet csütörtökön sajtótájékoztatón számol be.
    
Az Index a hét elején arról írt, az Unicredit Bank szeptember elején értesítette vállalati ügyfeleit arról, hogy visszamenőlegesen áthárítja rájuk a bank által az első negyedévben kifizetett tranzakciós illetéket.  Így a bank a korábbi közlés szerint szeptember 20-án az általa eddig kifizetett tranzakciós illeték 52 százalékát vonta volna le első körben a vállalati ügyfelek számlájáról.
    
Az internetes portál arról is írt, hogy az olvasói által küldött levél alapján a bank pótlólagos befizetési kötelezettségre hivatkozva a 2013. január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegét – összesen az első negyedévben befizetett tranzakciós illeték 208 százalékát – vállalati ügyfeleivel négy egyenlő részletben fizetteti meg szeptember és december között, minden hónap 20-án.
    
A portál cikke kitért arra is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban büntetett már a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása kapcsán például a KDB Bank Zrt. és a Volksbank Zrt. esetében. A szankciók értelmében bírság megfizetését, valamint a jogellenesen beszedett díj visszafizetését írták elő az ügyfelek részére.