Nyomozás indult az Új Magyar Gárda solti gyűlése miatt

Egyesülési joggal való visszaélés bűntette miatt nyomozást indított az Új Magyar Gárda mozgalom solti tevékenysége miatt a Kalocsai Rendőrkapitányság - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

forrás: MTI - kép: miabonyunk.hu
Az Index internetes portál szombaton azt írta: Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója április 23-án feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen egyesülési joggal való visszaélés miatt, miután az Új Magyar Gárda március 23-án országos főkapitányt választott Solton. Az eseményre 16 megyéből érkeztek résztvevők, ott volt Vona Gábor és más jobbikos politikusok is. A szervezet később országos toborzást is hirdetett.
    
Az Index cikke szerint azután indulhat el a nyomozás, hogy a NEKI-nek több hónapos levelezéssel sikerült elérnie: az ügyészség feljelentésként kezelje a szerveződés akciói elleni beadványát.
    
Augusztus 7-én a Legfőbb Ügyészség arra szólította fel a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy a NEKI beadványát kezeljék feljelentésként - írta a hírportál.
    
Az MTI megkeresésére szombaton a Központi Nyomozó Főügyészségen azt közölték, hogy a feljelentést a területileg illetékes Kalocsai Rendőrkapitányságra továbbították.
    
Az Index arról is beszámolt, hogy augusztus 20-án az akasztói stadionban avattak fel száz újoncot. A beszámolók szerint "a profi szervezésnek köszönhetően a rendőrség nem zaklatta a résztvevőket".
    
A rendőrség ezzel kapcsolatban hétfőn azt közölte, hogy a mozgalom ellen "az akasztói eset kapcsán a rendőrségre nem érkezett feljelentés".
    
A Magyar Gárda egyesületet és vele együtt a Magyar Gárda mozgalmat 2009 júniusában oszlatta fel jogerősen a bíróság. Az indoklás szerint az egyesület törvényellenesen működött, tevékenysége félelmet keltett.