Nemcsak
vegyszermentes, hanem antioxidánsokban, nyomelemekben is gazdagabb a
többi sörnél az első hazai biosör; az egysoros búzából (alakorból)
főzött Alakor sört csütörtökön mutatták be a projektben közreműködő
Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén.
A
Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontja, a
Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft.,
valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 2008-ban fogott össze,
hogy létrehozzák az első hazai biosört.
Megyeri Mária, az MTA
Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa felidézte, választásuk az
alakorra, az egyik legősibb gabonafélére esett, amelyet tízezer éve
kezdték termeszteni Kis-Ázsiában, a nagyobb termőképességű gabonafélék
megjelenésével azonban visszaszorult a termesztése.
Az alakor
azonban rendkívül alkalmas a bioművelésre: lényegében vegyszermentesen
termeszthető, és gyengébb talajokon is megfelelő termést produkál, így
műtrágyázást sem igényel. Ez a gabonaféle ráadásul igen magas
antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és számos nyomelemet tartalmaz,
innen jött az ötlet, hogy biosör készüljön belőle - idézte fel Megyeri
Mária.
A gyártástechnológia kidolgozását a Corvinus Sör- és
Szeszipari Tanszéke vállalta. Hegyesné Vecseri Beáta tanszékvezető
elmondása szerint a malátagyártás technológiája, majd a sörgyártás
optimalizálása először labor-, majd "félüzemi" körülmények között
zajlott. Az első komolyabb mennyiség, még nem a végleges összetevőkkel,
márciusban készült el Orgoványban: ale-típusú, borostyánszínű ital lett,
amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, így
fűszeresebb, testesebb a lager söröknél.
Kanyó Zsolt, a
Biokontroll Hungária Kft. projektvezetője a nemesítés, az
alapanyag-termesztés, a feldolgozás és a forgalmazás ellenőrzéséről és
tanúsításáról szólt, hangsúlyozva: ennél a terméknél mindez a szokásos
biotanúsításnál is szigorúbb feltételek mellett történik.
Az
Alakor sör minden palackja egyedi sorszámot kap, amelynek segítségével
nyomon követhető lesz az útja: a fogyasztó megtudhatja, honnan
származtak az alapanyagok, melyik főzetről van szó, mikor és hová
szállították ki a palackot.
Ráki Zsolt, a Körös-Maros Biofarm
Kft. egyik tulajdonosa és vezetője elmondta, 40 hektáron termelnek
alakor búzát bioművelésben, amely a konvencionálisnál jóval
munkaigényesebb, a hozam így lényegesen alacsonyabb.
A márciusi
első főzést követően a receptúra némileg változott, így a jövő héttől a
boltokba kerülő késztermék testesebb, sötétebb lett - számolt be.
A
gyulai székhelyű agrárcég vezetője az MTI-nek elmondta, idén 150-200
ezer palack készül az orgoványi főzdében, a cél azonban évi 600 ezer
palack értékesítése. Az Alakor sör a tervek szerint a jövőben csapolva
is kapható majd, lesz szűretlen és light (alacsony alkohol- és
energiatartalmú) változata, de készül egysoros búzából barna-, valamint
alsóerjesztésű sör is.
forrás: MTI
kép: vidi.hu
kép: vidi.hu