A magyarok viszik a prímet a zárás utáni örömzenélésben is

A Smithsonian Folklife Festival előadóinak zárás utáni, a maguk mulattatására rendezett - és a többségben lévő magyarok által meghatározott - örömzenéléséről közölt beszámolót szombaton kulturális laprészének címlapján a The Washington Post.    


Leszállt az éj a Potomac folyó partján, de a Key Bridge Marriott szállodában a "zenekarok nemzetközi csatája alakul ki, amelyben európai népzenészek és a szökött rabszolgák doboló leszármazottjai csapnak össze" - írta Sok ütem, egy szív című riportjában Sadie Dingfedler.
  
Szerinte a Marriottot olyan néprajzi olimpiai faluként kell elképzelni, amely egzotikus táncosok, (szibériai) torokénekesek és ritka nyelvek beszélőinek ideiglenes otthona.
  
"A magyarok sohasem állnak le a tánccal és az énekléssel" - idézte a lap az egyik garifuna nyelvű előadót, Jeffelyn Baltazart.
  
A több mint száz magyar fesztiválrésztvevő, akik napközben 32 fokos melegben turistákat tanítottak a körtáncra, a lap szerint az időzónák közötti átállás nehézségeit leküzdve, az éjszakába nyúlóan folytatták a táncot, nem törődve a szállodai alkalmazottaknak azokkal az utalásaival, hogy ideje már lefeküdni és bezárni.
  
A szerző megemlíti, hogy a magyar muzsikusok az előtérben folytatták a zenélést, amikor a teremben garifuna dobosok vették át a prímet, majd az ő produkciójukat követve visszavették a "terepet".
  
"Igen, ők győztek" - nyilatkozott a lapnak Shaka Higino garifuna dobos. - "Nem tudom, hogy ugyanazok játszanak-e vagy váltják egymást."
  
Az AP hírügynökség szombaton több helyen, egyebek között az ABC televízió honlapján Az ácsok magyar falut építenek a Mallra című tudósításban számolt be a fesztiválról, amelyben megszólalt Sütő Levente 14. generációs székely fafaragó mester, és Siklósi József Ybl-díjas építész, aki a magyar fesztiválprogram emblematikus épületeit, a kalotaszegi pávamotívumot és a New York-i Chrysler-torony ihletését ötvöző Pávatornyot és a Tánccsűrt tervezte.
  
Ez az írás kitért rá, hogy az ácsok Magyarországon több mint egy hónapon át dolgoztak a Washingtonban felállított épületek előkészítésén, amelyek Sütő szavai szerint részei a magyar identitásnak és arra engednek ráérezni, hogy milyen lehet Magyarország.
  
Jim Deutsch, a magyar fesztiválprogram társkurátora arról beszélt, hogy a Smithsonian Intézet a magyar kultúra bemutatásának érdekében egészen a gyökerekig nyúlt vissza.
  
A június 26-án kezdődött, vasárnap véget érő, vélhetően több mint egymillió látogatót fogadó Smithsonian Folklife Festivalról és benne a Magyar örökség programtól a The Washington Post és az AP több alkalommal is hírt adott, de mások mellett beszámolt az eseményről a Fox 5 tévécsatorna és a The Huffington Post hírportál is.

http://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/after-hours-with-the-smithsonian-folklife-festivals-entertainers/2013/07/05/9c41c928-e31d-11e2-80eb-3145e2994a55_story.html
  
http://abcnews.go.com/US/wireStory/carpenters-build-hungarian-village-dc-mall-19593488#.UdhHpZj-ncs

forrás: MTI