Árvíz - 24 órás ügyfélszolgálatot működtet a vízügyi főfelügyelőség

A rendkívüli árvízi helyzet miatt 24 órás telefonos ügyfélszolgálat működik az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen - tudatta az intézmény szombaton közleményben az MTI-vel.

Közölték, mind az üzemeltetők, mind a lakosság figyelmét arra hívják fel, haladéktalanul értesítsék a főfelügyelőség központi ügyeletét az árvízi helyzet miatt bekövetkezett eseményekről, "a szokásos üzemrendtől való eltérésről, a Dunát érintő szennyezésről", hogy a szükséges beavatkozások mielőbb megkezdődhessenek.
  
A tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó vízügyi főfelügyelőség - valamint a tíz területi környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, továbbá a nemzeti park igazgatóságok - összesen 144 fővel és 58 terepjáró gépjárművel, 24 órás szolgálatban segítik a katasztrófavédelem területi szervei és az Országos Vízügyi Főigazgatóság operatív irányítási feladatainak ellátását a leginkább veszélyeztetett árvízi helyszíneken.
  
Közölték, a felügyelőségek a rendkívüli árvízi helyzet kihirdetését követően felmérték a Duna partszakasza mellett található - esetlegesen veszélyeztetett - ipari létesítményeket, hulladékgazdálkodási, vízgazdálkodási létesítményeket, valamint természetvédelmi szempontból érintett területeket.
  
A felügyelőségek továbbá folyamatosan soron kívüli helyszíni ellenőrzéseket tartanak az árvíz által veszélyeztetett üzemeknél, létesítményeknél, "a potenciális környezeti veszélyforrások felderítésére".
  
A felügyelőségek vasárnaptól a Dunán naponta három alkalommal hat helyen (Komáromban, Budapest felett és alatt, Dunaföldvár, Szekszárd és Mohács területén) vízmintákat vesznek. Mint írták, a mintavételezések célja az árvízzel hazánkba érkező, illetve Magyarország területén a Dunát érő esetleges szennyezések mielőbbi felderítése.
  
Közölték azt is, a főfelügyelőség látja el a Nemzetközi Duna-menti riasztórendszerrel kapcsolatos ügyeletet, amely a Duna vízgyűjtőjén bekövetkező szennyezésekkel kapcsolatos bejelentések fogadását és az érintett hatóságok és országok riasztását jelenti.
  
A tájékoztatás szerint a központi ügyelet elérhetősége +36-30-459-6018, +36-30-554-7537, e-mail címük pedig orszagos@zoldhatosag.gov.huzoldhatosag@gmail.com.
forrás: MTI