Nívódíjat kapott az Újköztemető főbejárata előtti körforgalom

Köztérmegújítási nívódíjat kapott a kőbányai Újköztemető főbejárata előtti új körforgalom és közterület megújítás.   


A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága által közösen alapított elismerést csütörtökön vette át Tarlós István főpolgármester és Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere.
 
Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke az ünnepségen arról számolt be, hogy a nemrég alapított díjjal azokat az önkormányzatokat, tervezőket, kivitelezőket ismerik el, akik üzenetet hordozó értékeket állítanak elő. Megjegyezte: a városok gyakran közterületeikről ismertek, ahol összegyűlik a város népe, közösség jön létre.
 
Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke elmondta: szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy a közterület-megújítás nem burkolatcsere és faültetés. Szavai szerint azokat szeretnék mintául állítani, ahol a terek új funkciót kapnak és feltárják értékeiket.
 
A fővárosi és a kőbányai önkormányzat közös beruházása kapcsán György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes példaértékűnek nevezte, ahogy a fővárosi közműcégek egymással szoros együttműködésben, későbbre tervezett beruházásaikat előrehozva részt vettek a munkálatokban. Mint mondta, a beruházás ideje alatt csak minimálisan korlátozták a forgalmat.
 
A városvezető megjegyezte: Közép-Európa legnagyobb temetőjének - amelyben több mint 1 millió sírhely van - méltatlan állapota hosszú ideje megoldásért kiáltott. A főváros nehéz költségvetési helyzete ellenére 400 millió, Kőbánya 200 millió forintot különített el a beruházásra, amelyet végül 240 milliós keretből valósítottak meg.
 
A két urbanisztikai szervezet nívódíjjal ismerte el a XIII. kerületi Országbíró lakótelep közterületi felújítását is.

forrás: MTI
kép: 10.kerulet.ittlakunk.hu