Ma kezdődik a Lengyel Filmtavasz

Budapesten a Művész mozi, Szombathelyen a Savaria Filmszínház ad otthont a ma kezdődő Lengyel Filmtavasznak, a május 14-ig tartó eseményen 9 nagyjátékfilmet és 6 rövidfilmet vetítenek.
  
Este a Film-remix című zene-film kollázzsal indul a sorozat, és levetítik a Heniek című fekete-fehér, film noir hangulatú alkotást is. Marcin Krzysztalowicz többszörösen díjazott filmjét, a Hajtóvadászatot a közönség szerdán láthatja.
  
Bemutatják Jan Jakub Kolski A Popielawy mozi története című alkotását, Andrzej Jakimowski legújabb filmjét, az Imagine-t, illetve Jerzy Domaradzki az Ötödik évszak című vígjátékát, amelynek főszereplője, Marian Dziedziel színész a vetítésre eljön Budapestre. Piotr Trzaskalski Apám biciklije című filmjének főszereplője a világhírű dzsesszzenész, Michal Urbaniak.
  
Két elsőfilmes rendezőnő filmjét is levetítik: Maria Sadowska Nőnap, illetve, Anna Wieczur-Bluszcz Légy focista mindhalálig című művét.
  
Idén a nagyjátékfilmek mellett hat rövidfilmet is bemutatnak. A 30 perc című programban négy lengyel és két magyar film lesz látható, köztük Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100, valamint Reisz Gábor Külalak című alkotása.

forrás: MTI