Közös szlovák-magyar természetvédelmi program a határ mentén

Közös biotikai kutatásokat végez a magyar-szlovák határ két oldalán, a Bükk és a Mátra előterében található dombvidéki tájak területén a Bükki Nemzeti Park (BNP) és szlovák társszervezete - tájékoztatta kedden az MTI-t a BNP médiareferense.

A program célja Magyarországon a Heves-Borsodi-dombság,  Szlovákiában pedig a Cseres-hegység (Cerová vrchovina) és a Bódvai-dombság (Bodvianska pahorkatina) értékes természeti állapotának hosszú távú megőrzése - közölte Kangúr Tibor.

Az 504 ezer euró összköltségű projekt teljes egészében az Európai Unió támogatása nyomán valósul meg - tette hozzá. A 24 hónap alatt közös terepi felméréseket, kutatásokat végeznek, majd az eredményeket együtt értékelik.

A projektterület Magyarországon 64 ezer, Szlovákiában pedig közel 38 ezer hektár Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében, illetve Szlovákiában Stredné Slovensko Banská Bystrica Régióban.

A partnerek a biotikai felmérés részeként összeállítják a védett és veszélyeztetett növény- és állatfajok közös jegyzékét, meghatározzák a legfontosabb veszélyeztető tényezőket és a természetvédelmi kezeléseket segítő technológiákat. A biotika az élőlények egymás közötti kapcsolatai nyomán kialakuló hatásokat vizsgálja.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és szlovákiai társszerve, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR) az elmúlt években számos projektet valósított meg közösen - mondta Kangúr Tibor.

forrás: MTI
kép: wikipedia.org