Csak korlátozottan használhatja az osztrák rendőrség a DNS-adatokat a jövőben

Túlságosan megengedő az osztrák szabályozás a DNS-adatok bűnügyi nyomozásban való felhasználása terén - állapította meg az osztrák alkotmánybíróság egy szerdán közzétett határozatában.   


A testület egyrészt egyértelműnek találta, hogy a DNS-profil alapján való nyomozás hasznos a bűnüldözésben. Alkotmányellenesnek minősítette viszont, hogy a jelenlegi osztrák jogszabályi rendelkezések kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekmények gyanúja esetén is lehetővé teszik, hogy a bűnüldöző szervek a DNS-adatok alapján is kutassanak az elkövetők után.
 
"A DNS-profil különlegesen érzékeny adat, ezért az ilyen eljárás túllépi az alkotmányosság kereteit" - fogalmaztak az alkotmánybíróság sajtóközleményében.
 
Az érzékeny adat esetében a törvényhozónak "pontosabban és korlátozott jelleggel" kell meghatároznia a felhasználás körét - mondta Gerhart Holzinger, az alkotmánybíróság elnöke egy sajtótájékoztatón.
 
A testület alkotmányellenesnek minősítette és hatályon kívül helyezte a bűnügyi rendőrségről szóló törvény egyes részeit és jövő év júniusának végéig adott időt a parlamentnek a szükséges törvénymódosításra.

forrás: MTI