Facebookon razziázik a rendőrség

Jobb kétszer is átgondolni, mivel tréfálkozunk a közösségi oldalunkon, különben könnyen előfordulhat, hogy bekopogtat hozzánk a rendőrség.

Néhány napja Mogyorósi László is a Facebookon tette közzé, hogy amiért az árokba csúszott furgonjával a tomboló hófúvásban, a rendőrség 15 ezer forintra büntette. A rendőrök jogszerűnek találták az intézkedést, ugyanakkor mindenkit figyelmeztettek arra, hogy „az érintett gépjárművezető a közösségi portálokat egyfajta hangulatkeltésre használja, a portál látogatóit félrevezeti". Ennél azonban komolyabban is felléptek már a zsaruk.

Tavaly novemberben egy 21 éves szegedi egyetemista, B. Márkó látott fantáziát abban, hogy Facebook-oldalán közzétegye: az egyik helyi szórakozóhelyen lövöldözés tört ki. A hírt perceken belül több százan adták tovább. A rendőrség nyomban a helyszínre sietett, ahol kiderült, hogy a történet nem igaz. Pár órán belül a rémhír terjesztőjét is megtalálták, aki röviden úgy foglalta össze a történteket: „Csak vicceltem".

– A rendőrség köteles intézkedni, ha a közbiztonságot, a közrendet veszélyeztető cselekményt észlel, illetve a tudomására hoznak – fogalmazott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. Hozzátette, az említett törvény értelmében a rendőröknek kötelező ellenőrizniük az információ valóságtartalmát, még akkor is, ha arról utólag kiderül, hogy a posztoló csak viccnek szánta azt.
Pár hete egy fiatal lány osztotta meg a nagy nyilvánossággal az adatlapján, hogy bedrogozták és megerőszakolták. A rendőrök felkutatták a fiatal lányt, aki beismerte, mindez csak kitaláció volt, figyelemfelkeltésnek szánta.

Kamarás Péter jogász szerint egyre megszokottabb, hogy a nyomozó hatóságok így gyűjtenek információkat. Mint mondta, ha valaki megoszt valamit a „nagyérdeművel", abba a rendőrség is beletartozik. Éppen ezért senki nem veheti zokon, ha egy bejegyzés nyomán felkeresi a rendőrség.

– A rendőrség nemcsak akkor indít nyomozást, ha valaki feljelentést tesz, hanem hivatalból is kezdeményezhetnek vizsgálatot. Utóbbihoz tartoznak ezek az esetek is. Mivel a valótlan Facebook-bejegyzések nem merítik ki a hatóság félrevezetésének fogalmát, hisz azt nem a rendőrségen teszi az illető, az ilyen „poénoknak" nincs következménye – magyarázta az ügyvéd.
forrás: BLIKK.hu