BL: A Fradi kikapott a Valceától, távolodóban az elődöntő

Megtört a Ferencváros női kézilabdacsapatának dabasi mágiája: a zöld-fehérek 30–23-ra kikaptak hazai pályán a román Oltchim Valceától. Az FTC sorozatban másodszor szenvedett vereséget a Bajnokok Ligájában, és a továbbjutás szempontjából nehéz helyzetbe került az utolsó forduló előtt.




1. félidő

Az FTC azzal a tudattal készült a Valcea elleni középdöntőre, hogy már egy pont is elég a biztos továbbjutáshoz, míg vereség esetén sem szállnak el a remények, de ekkor már nem csak a saját kezükben van a zöld-fehérek sorsa. 

A románoktól a tartozások miatt a hét közben távozott Ionela Stanca, míg Alexandrina Barbosa, Allison Pineau és Silvia Navarro vállalta a dabasi meccset (Iulia Curea vállsérülése ellenére szintén ott volt). A Fradiból sérülés miatt Deáki Dóra, Nerea Pena és Zácsik Szandra hiányzott. A találkozóra már a hét elején elfogyott az összes jegy, a Valceát is több száz szurkoló kísérte el.


Már a bemelegítés alatt hangpárbajt vívott egymással a két tábor, természetesen a hazaiak nyerték ezt az „ütközetet”. A két nagy bombázó, Katarina Bulatovics és Tomori Zsuzsanna már az első percben betalált, megadva az alaphangot. Szamoránsky Piroska első gólja után 4–2-re vezetett a Fradi a negyedik percben. A magyar csapat több román támadást is ki tudott védekezni (Bulatovics hetest is rontott, de az ismétlést bevágta), állandósult a kétgólos különbség. Jakob Vestergaard a hetedik percben már időt kért.

Az egyetlen megmaradt valceai beálló, Oana Manea kétszer is betalált, és hetest is kiharcolt, így 7–7-nél újra egál volt. Sőt, a vezetést is átvehette volna a vendégcsapat, de Alena Abramovics többször védeni tudott. 11–9-es Fradi-előny után újra fel tudtak jönni döntetlenre a románok, miközben Tomorira Barbosa lépett ki követőben. 

Az Ungureanut váltó Navarro fogta Tomori büntetőjét, de a magyar válogatott átlövő utána a bal felsőbe bombázott. Elek Gábor próbálta pihentetni Tomorit, védekezésben Szarka Adrienn állt be (Bulatovicsot vette ki a játékból), de középen így Manea többször okozott problémát. Néhány kimaradt hazai támadás után gyors gólokkal 15–13-ra elment a Valcea, miközben Navarro is kezdett belelendülni. Szünetre sikerült utolérni az ellenfelet (15–15).


2. félidő

Dajka két bombagóljával indult a második játékrész, de hamar érkezett is a válasz. Barbosa kapta a meccs első két percét, de a románok hátrányból is gólokat szereztek, Elek Gábor ezt megelégelve időt kért. Újabb emberelőny következett, de közben kettővel elment a Valcea (18–20), nagyon kellett, hogy Abramovics megfogja Barbosa ziccerét. Bulatovics hetesével már mínusz három volt az állás.

Such Nelly hosszú ferencvárosi gólcsendet tört meg, miközben Bradeanu is kiment két percre. Cifra Anita szintén a kiállítás sorsára jutott, és miután a Valcea egészült ki hamarabb, Vestergaard újra magához hívta a Valcea játékosait néhány tanács erejéig. A hosszabb kispaddal rendelkező románok biztos, ötgólos fórra tettek szert (50. perc, 20–25). A vendégek szélsői rendre be tudtak találni Abramovicsnak, akit Pastrovics váltott.

Nagy hajrába kezdett a Fradi, feljött háromra, ráadásul emberelőnybe is került, amely alatt azonban nem tudott közelebb férkőzni. Sőt, az előre játékban való pontatlanságok után visszaállt a különbség. Az utolsó percekre már biztossá vált, hogy első vereségét szenvedi el Dabason az FTC, a végeredmény 23–30.


A hajó még nem úszott el, ám a továbbjutás már nem csak a népligetiek kezében van. A szurkolók felállva tapsolták meg kedvenceiket, ez így is van rendjén, hiszen már az eddig elért eredmények is minden dicséretet megérdemelnek (23–30).

 KÖZÉPDÖNTŐ, 5. FORDULÓ
 FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–OLTCHIM RM. VALCEA (román) 23–30 (15–15)