Baráth: Nem a pénzért jön vissza Janics

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint Janics a magyarországi szakmai munkát nagyon magas színvonalúnak tartja. 


Baráth Etele a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt Douchev-Janics Natasa döntéséről, miszerint a háromszoros olimpiai bajnok kajakos mégis Magyarországon folytatná pályafutását.

A szövetség első embere elmondta, nem gondolja, hogy Janics anyagi indíttatásból döntött úgy, hogy magyar színekben folytatná pályafutását, hiszen „nem egy szegény ember”. Baráth hozzátette: a szerb szövetség és Janics Natasa elmondása alapján a kajakos Szerbiában is megkapta, amire szüksége volt, de a magyarországi szakmai munkát erősebbnek tartja. A szövetség elnöke szerint a sportoló versenyengedélyének megvonása kényszerítő ok lehetett Janics döntésében. 

Baráth Etele megjegyezte, a Janics körül kialakult helyzetből tanulva a szövetség módosította egyes szabályzatait, melynek értelmében azok a versenyzők, akik a válogatottal készülnek, aláírtak a szerződésükben egy olyan záradékot, ami bizonyos bánatpénz megfizetésére kötelezi őket, amennyiben „hasonló lépésre gondolnának, mint amit Natasa megkísérelt.” 

Janics újbóli válogatottságához két alapvető feltételnek kell megfelelnie: egyrészt igazolt versenyzőként ki kell harcolnia a csapatba kerülést a válogatókon, másrészt érvényes szerződéses jogviszonyban kell állnia a szövetséggel. 

„Nincs semmilyen ok, amiért mi ebből kizárnánk őt, hiszen mi csak azt tiltottuk meg neki, hogy külföldön szerepeljen, és ezt támogatta a nemzetközi szövetség is” – mondta Baráth Janics válogatottságával kapcsolatban. 

A kajakosnak meg kell küzdenie ismét a válogatottságért, hiszen Storcz Botond már ősszel összeállította a válogatottat, méghozzá Janics nélkül, hiszen a kajakos akkor már külföldön tartózkodott. Baráth a sportoló csapattársaitól rosszat nem hallott Janics visszatérésével kapcsolatban, mindegyikük „nagy szimpátiával, tiszteltettel, szeretettel fogadja őt”. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint a háromszoros olimpiai bajnok kajakosnak nagyon sok indoka volt arra, hogy szerb színekben folytassa pályafutását, „de amennyiben ez egy tévedés volt, kérem, fogadjuk el neki”.  

forrás: MTI