Az interneten keresi Auschwitzban elvesztett ikertestvérét egy izraeli férfi

Az interneten keresi négy és fél évesen, Auschwitz felszabadítása után elveszített ikertestvérét az izraeli Menáhem B.
   
A kisfiút a jelek szerint örökbe fogadta és Amerikába vitte a háború után egy keresztény család, de Menáhem B. 68 év után sem adta fel megtalálásának reményét.
 
A férfi a Facebook közösségi portál eddig több mint egymillió látogatót vonzó oldalán elhelyezte ikertestvére gyerekkori fényképét, valamint a haláltáborban karjára tetovált A7734-es számot.
 
Az ikrek 1940-ben születtek, 1944 májusában deportálták őket Auschwitzba a mai Ukrajnából. Mengele kísérleti alanyaként mindketten túlélték a borzalmakat, de két nappal a láger felszabadítása előtt elválasztották őket egymástól.
 
Menáhemet örökbe fogadta egy Izraelbe emigráló zsidó család, amely megváltoztatta a gyermek eredeti nevét. Apja csak húszéves korában mondta el neki, hogy volt egy ikertestvére.
 
Tavaly, 72 évesen elhatározta, hogy megkeresi testvérét egy családkutató szakember segítségével. A karjára tetovált A7733-as szám segítségével régi vöröskeresztes iratokból megtudták, hogy őt eredetileg Gottesmann Éliásnak, elveszett A7734-es számú ikertestvérét pedig Jenőnek hívták.
 
Menáhem B. először a mai Ukrajnába indult a nyomok után, ahol szülővárosában egy idős nő emlékezett az egykor a közelben lakó ikrekre. De nem jutott tovább, és ekkor elhatározta, hogy az internetes közösségi portál segítségével folytatja testvére felkutatását.
 
Az elveszett Gottesmann Jenőt kereső Facebook-oldalt a https://www.facebook.com/pages/A7734/499971010060858 címen lehet elérni.

forrás: MTI