Mourinho: Nem katasztrófa, ha nem nyerünk BL-t

Kiemelkedő várakozás és persze kiemelkedő médiaérdeklődés előzi meg a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének csúcsösszecsapását, a Real Madrid–Manchester United párharcot. José Mourinho és Sir Alex Ferguson nem győzött bókolni a sajtótájékoztatón: nagy edzők, nagy játékosok, nagy csapatok, nagy szavak – de lesz-e nagy mérkőzés?


„Nem katasztrófa, ha nem nyerünk Bajnokok Ligáját. Jó néhány remek csapat és edző van, amely sosem nyerte meg. De a Real Madrid a tizedik trófeájára hajt, én meg a harmadikra. Nem akarom az edzői karrierem két BL-győzelemmel befejezni” – köszönt be José Mourinho az újságírói tömegnek.

„Az, hogy zsúfolásig telt a sajtószoba, jelzi, mit jelent ez a meccs a futballvilágnak. Jó mérkőzést szeretnénk játszani, és ismerve az angol futballkultúrát és Sir Alex Fergusont, ők is. Tudjuk, hogyan akarunk játszani, és mind élvezzük az ehhez hasonló meccseket – én is imádom a nagy találkozókat. 


Mindegyik játékosom ott akar lenni, éreztem a frusztrációt a kimaradókon. Nagy csapatok, nagy edzők és nagy játékosok ellen akarunk játszani, és a Manchester United mindhárommal rendelkezik” – bókolt a portugál szakvezető, aki persze megkapta a kérdést: vajon ő váltja-e majd Fergusont? Nos, a válasz...


„Nem én fogom váltani, méghozzá azért, mert egyszerre fejezzük be az edzői pályafutásunkat. Ő kilencven-, én hetvenévesen…”

Sir Alex Ferguson is alig győzte magasztalni a párosítást, mondván, fantasztikus kihívás a Real Madrid elleni nyolcaddöntő a Unitednek.
„José tökéletesen megfogalmazta: ez az a meccs, amelyre mindenki vár, egyben fantasztikus kihívás nekünk. Nagyszerű összecsapás lesz két olyan klub között, amely a futball legszebb hagyományait követi. Mindenki egészséges és felkészült, ráadásul tizenkét ponttal vezetünk a Premier League-ben – jókor játszunk a Madriddal. 

A Manchester United mindig azzal a céllal lép pályára, hogy gólt szerezzen és győzzön – de ez néha káoszt okozhat. Éppen ezért felelősségteljesen kell játszanunk, nem szabad túlságosan kinyílni. Nem lesz nulla nulla, az biztos. Gólokat várok. Kár azért, hogy ilyen korán összetalálkoztunk a Reallal, hiszen ezt a párosítást a Wembleyben, a döntőben is el tudtuk volna képzelni.”


A Manchester United mestere futott egy tiszteletkört Cristiano Ronaldo körül is.

„Hogy jobb játékos-e Cristiano annál, mint amilyen nálunk volt? Hát persze! Érettebb, most van pályafutása csúcsán, és a következő három évben még a zeniten lesz. Nagyon fiatalon ment el tőlünk, és mindenki láthatja, mennyire kiteljesedett a játéka Madridban. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi gólt fog szerezni. 

Ő és Messi a világ legjobbjai, és Cristiano góltermése egyszerűen fenomenális.”

A spanyol sajtótól nem túl hízelgő jelzőket kapó Wayne Rooneyért nem aggódik különösebben Ferguson („úgysem tud spanyolul”), aki a térdproblémákkal küszködő Paul Scholesra nem számíthat. Ashley Young felépült térdsérüléséből, Jonny Evans és Phil Jones egyaránt bevethető.

A Real Madridnál továbbra sincs Iker Casillas, Pepe viszont már van, Xabi Alonso és Raphael Varane pedig egyaránt vállalhatja a játékot, miután mindkettejüket „összedrótozták” a csapatorvosok.


A két csapat négy páros mérkőzést játszott a legnagyobb európai kupasorozatban – háromszor az a gárda, amelyik továbbjutott, a végső győzelmet is megszerezte. Az 1956–1957-es elődöntőből a Real Madrid, az 1967–1968-asból a Manchester United jutott tovább – és mindkettő megnyerte a finálét. 

Az 1999–2000-es negyeddöntőből továbbjutó Real Madrid BL-győztes lett, a kakukktojás a 2002–2003-as párharc: ezt ugyan a Real összesítésben 6–5-re megnyerte, de az elődöntőben fennakadt a Juventuson, így a végső győzelem elmaradt.

A Real Madrid hazai mérlege a legnagyobb európai kupasorozatban angol csapatok ellen 6–4–2, a Bernabéuban legutóbb angol csapatként a Liverpool tudott győzni. A United idegenbeli mérlege nem túl jó Spanyolországban, 2–8–10. 

 NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS                                                      Tv: DigiSport1
REAL MADRID (spanyol)–MANCHESTER UNITED (angol)

Madrid, Bernabéu Stadion. Vezeti: Brych (német)

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
REAL MADRID: D. López – Arbeloa, Pepe, S. Ramos, F. Coentrao – Xabi Alonso, Khedira – Di María, Özil, C. Ronaldo – Benzema


MAN. UNITED: De Gea – Rafael, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Kagava, P. Jones, Carrick, Valencia – Rooney – Van Persie 


forrás: NSO.hu