Igazolást adnak az intézmények a késő diákigazolványok megérkezéséig

A diákigazolvány-igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, az új okmányok elkészültéig az intézmények átmeneti megoldásként igazolást állítanak ki - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Dúró Dóra jobbikos képviselő írásbeli kérdésére.
 
Az ellenzéki képviselő kérdése szerint több helyről, budapesti középiskolásoktól kaptak információt, hogy a júniusban leadott diákigazolvány-igénylések ellenére nem kapták meg az érintettek az igazolványt, és erről a problémáról egyetemisták is beszámoltak.
 
A szeptemberben leadott kérelem és az elkészítés díjának határidőre történő rendezése ellenére a diákigazolványok postázása mostanában kezdődött meg. A probléma súlyosságához az is hozzátartozik - írta Dúró Dóra -, hogy az ideiglenes igazolvány rövid érvényessége miatt a tanulók elfelejtik érvényesíteni, így a BKV ellenőrei megbüntetik őket. A kis pénzű diákok a szüleikkel kénytelenek kifizettetni a bírságot - jegyezte meg. 
 
Az Országgyűlés honlapján közzétett miniszteri válasz szerint a beküldött igénylések adatait az Oktatási Hivatal az informatikai rendszerében feldolgozza, és ezekről számlát állít ki az intézménynek. Az igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, ezeket a hibás adatokat a hivatal az intézményekkel együttműködve javítja - jelezték.
 
A november-decemberben, valamint január első felében gyártásra átadott hibátlan igényléseket a gyártó elkészítette és kézbesítette a jogosultaknak.
 
Átmeneti megoldásként az intézmény a jogosult kérelmére az igazolvány elkészültéig igazolást állít ki, amely biztosítja mindazon kedvezmények igénybevételét, amelyek a diákigazolvánnyal igénybe vehetők. Ezáltal elkerülhető, hogy kár érje a diákot - írta a tárca vezetője.

forrás: MTI