A Super Bowl, avagy a Harbaugh Bowl: a szülők már nyertek!

John és Jim Harbaugh történelmet írt azzal, hogy főedzőként bejutatták a csapataikat a Super Bowl-ba, ugyanis testvérpár még sosem küzdött egymással a döntőben. 



Minden bizonnyal Jacqueline M. Harbaugh és Jack Avon Harbaugh a földkerekség legboldogabb szülei, ugyanis mindkét fiúk Super Bowl-ba jutatta a saját csapatát. Mint ismert John együttese, a Baltimore Ravens a New England Patriotsot verte meg az AFC főcsoportjának a döntőjében. A fiatalabbik testvér, Jim a San Francisco 49erst vezényelte be a nagydöntőbe. A kaliforniai együttes az Atlanta Falconst győzte le az NFC főcsoportjának a fináléjában. Nos, Jacqueline és Jack már nyert, de vajon melyik fiúk emelheti majd magasba vasárnap a Vince Lombardi Trophyt?

A mostani cikkben a két testvért mutatjuk be pár sorban. John 1962. szeptember 23-án született az ohiói Toledóban. A Ravens mestere nem számított sztárjátékosnak, igaz annak idején játszott a Miami Egyetem csapatában. A kemény defensive back együtt játszott a későbbi pankrátor sztárral, Brian Pillmannel is. John sosem játszott az NFL-ben, viszont már 1984-ben edzői állást kapott.  A Western Michigan Egyetem csapatánál előbb a futók, majd pedig a külső linebackerek edzője volt.
A Pittsburgh és a Morehead State Egyetem együtteseinél is dolgozott egy-egy szezont, majd 1989-től egészen 1996-ig a Cincinnati Egyetem football csapatánál dolgozott. Ő volt a speciális egység trénere. 1997-ben az indianai Bloomington Egyetemen munkálkodott (speciális egység, defensive backek trénere). Johnt 1998-ban a Philadelphia Eagles szerződtette. Harbaugh 2007-ig a speciális egység és a defensive backek edzője volt.



2008-ban jelentkezett a Baltimore Ravens főedzői posztjára. Miután a marylandi alakulat nem tudott megegyezni Jason Garrett-el, így John megkapta az állást. Mint kiderült a csapat tulajdonosa, Steve Bisciotti és vezérigazgatója, Ozzie Newsome remekül döntött, ugyanis Harbaugh eddig mind az öt szezonjában bejuttatta a csapatot a rájátszásba, nem mellesleg a Ravens az irányításával háromszor játszhatott főcsoportdöntőt, igaz a 2013-as volt az első, amelyet meg is nyert a csapat.
Jim 1963. december 23-án született szintén Toledóban. Az irányító nem csak az Egyetemen, hanem az NFL-ben is sztár lett. Nos, Harbaugh a Michigan Egyetem csapatával 1986-ban megnyerte a Fiesta Bowlt, nem mellesleg ebben az évben megválasztották a Big Ten főcsoport legjobb játékosának. A sikeres évek után Jim részt vett az 1987-es NFL drafton, amelynek a 26. helyén kiválasztotta őt a Chicago Bears. Az illinoisi együttesben 1987 és 1993 között játszott. Harbaugh az utolsó három szezonjában volt kiszoríthatatlan a csapatból, majd 1994-ben az Indianapolis Colts-hoz szerződött.



A Colts-ban remek teljesítményt nyújtott, ezt bizonyítja, hogy a csapat 2005-ben beválasztotta a ”halhatatlanjai” közé. Érdekesség, hogy az 1995-ös idényben a Colts bejutott a főcsoport döntőjébe, igaz ott vereséget szenvedett a Pittsburgh Steelers-től, ennek ellenére Jim megkapta a ”Captain Comeback” becenevet. A Colts 1998-ban Peyton Manning kiválasztása előtt pár hónappal Harbaught eladta a Baltimore Ravens-nek! Marylandben csak egy szezont töltött, majd a pályafutása végéig megfordult a San Diego Chargers-ben, a Detroit Lions-ban (csak az előszezonban szerepelt a csapatban) és a Carolina Panthers-ben is.
Érdekesség, hogy Jim az NFL-es karrierje mellett 1994-től 2001-ig a WKU Hilltoppers Egyetemen segédedzőként is dolgozott. 2002 és 2003 között az Oakland Raiders-nél az irányítók trénere volt. Az NFL után egyetemi főedző lett. Előbb San Diegóban, majd a Stanfordon vállalt munkát. Harbaugh vezetésével a Stanford 2011-ben megnyerte az Orange Bowlt. Érdekesség, hogy a győztes csapat irányítója, Andrew Luck volt. Nos, Jim 2011-ben lett a 49ers főedzője és az első két szezonjában a csapat mindig beverekedte magát a főcsoport döntőjébe, de a mostani az első, amelyet meg is nyert.


forrás: sport365.hu