Minimálbér-emelési támogatás

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt szeretné, ha a nehéz helyzetű ágazatokban működő cégek márciusban, egyösszegben kapnák meg a minimálbér-emelési támogatást - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön  az MTI-nek.
A 2013-as bérmegállapodásban az szerepel, hogy 11, nehéz helyzetben lévő ágazatban - ahol több mint 250 ezer munkavállaló dolgozik - a kormány 2013 első félévében átvállalja a minimálbér-emelés költségeit, és az emelésre eső járulékköltségeket is a cégektől.

Az érintett ágazatok a kiskereskedelem, a speciális szaképítés, az épületek építése, az élelmiszergyártás, a textil-, a ruha- és a bőripar, a fafeldolgozás, a bútorgyártás, valamint a szálláshely szolgáltatás, és a vendéglátás.

Czomba Sándor elmondta, hogy a minimálbér-emelési támogatáshoz törvényt és rendeletet kell módosítani, de a tárca célja, hogy ez minél előbb megvalósuljon.

A költségvetésben 10 milliárd forint áll rendelkezésre ezen cégek támogatására. A minimálbér az idén 93 000 forintról 98 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedett.

forrás: MTI