Kanadai edzőt választottak a hokiválogatott élére

A Magyar Jégkorongszövetség elnöksége mai ülésén a kanadai Rich Chernomazt jelölte a magyar válogatott szövetségi kapitányának. 


A szövetség közleménye szerint az 50 éves kanadai edző felkérése a válogatott szövetségi kapitányi posztjára a 2013. április 14. és 20. közötti budapesti világbajnokság végéig szól.

Chernomaz sikeres játékos- és edzői karrierrel büszkélkedhet, játékosként megjárta például az NHL-t is. Játszott a New Jersey Devils és a Calgary Flames csapatában, edzőként több alkalommal dolgozott a kanadai jégkorong-válogatottnál, a Frankfurt Lions csapatával pedig vezetőedzőként nyert német bajnokságot. Az elmúlt három évet a német első osztályú Ingolstadt Panther csapatánál töltötte, szintén vezetőedzőként.

„Elsősorban szeretném megköszönni a Magyar Jégkorongszövetségnek, hogy megadta a lehetőséget, hogy vezessem és felkészítsem a válogatott csapatot a közelgő divízió 1-es világbajnokságra – nyilatkozta Chernomaz. – A világbajnokság budapesti rendezése kiváló lehetőséget és kihívást biztosít céljaink eléréséhez, ami a 2014-es A-csoportos világbajnokságra való kijutást is jelentheti. Az edzői stábommal együtt a legjobb tudásom szerint fogom vezetni és felkészíteni a csapatot annak érdekében, hogy minél jobb helyezést érjünk el. A küldetésünk teljesítése nagy kihívást jelent az egész csapatnak, különösen, hogy az ellenfelek válogatottjai (Nagy-Britannia, Dél-Korea, Kazahsztán, Olaszország és Japán) rengeteg időt és pénzt fektetnek a programjukba, hogy ugyanazon célokat elérhessék. 

Csapatjáték, kemény munka, fegyelem, szenvedély és büszkeség lesz az erényünk és egyben a sikerünk kulcsa. Úgy tervezem, hogy a következő pár hónapban a magyar válogatott világbajnoki felkészülésére fordítom minden energiámat, mert szeretném minél jobban megismerni valamennyi számításba vehető játékost.”

Kovács Csaba, a szövetség szakmai alelnöke úgy vélekedett: „Nagyon sok jó nevű edző közül választottuk meg Richet, aki magas kvalitású, jó bajnokságból érkezett. Azért nyerte el a választásunkat, mert felszabadult az Ingolstadt csapatánál, és így teljes mértékben erre a munkára tud koncentrálni. A nemzetközi bajnokságokat jól ismerő, sikerre éhes edzőt találtunk, és reméljük, a legjobb helyezést érjük el vele a hazai rendezésű világbajnokságon. Szeretnénk napokon belül megállapodni vele a szerződésével kapcsolatban, hogy a lengyelországi Négy Nemzet Tornáján már ő vezethesse a csapatot.”

forrás: NSO.hu