NFL: Kegyetlen küzdelmek várhatók az NFC-ben

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) alapszakaszának utolsó játékhetén hatalmas csaták várhatók az NFC Főcsoportjában. 


Az AFC Főcsoportban szinte minden eldőlt, igaz a Houston Texans, a Denver Broncos és a New England Patriots még hajt az első kiemelt pozícióért. Amennyiben a Texans az alapszakasz utolsó játékhetén legyőzi csoport riválisát (Dél) az Indianapolis Coltsot, akkor megnyerte a Főcsoportot és a rájátszásban végig hazai pályán játszhat. A Broncos akkor lehet Főcsoportgyőztes, ha legyőzi hazai pályán a Kansas City Chiefs-t, míg a Colts otthon veri meg a Texans-t.

A Patriots elsőségéhez a Texans-nak és a Broncos-nak is vereséget kell szenvednie, míg Tom Brady-éknek Foxborough-ban kell megverniük csoport riválisukat, a Miami Dolphins-t. Ebben az esetben három 12-4-es mérleggel álló csapat lesz, de a Pats a Texans-t (42-14) és a Broncos-t (31-21) is megverte, így a New England végez az AFC élén. A három csapat mellett, még a Baltimore Ravens, a Cincinnati Bengals és az Indianapolis Colts jutott be a playoff-ba.

Az NFC-ben, még két hely kiadó a rájátszásban, ebből az egyik a Keleti csoportelsőé lesz! Nos, a divíziót 9-6-os mérleggel a Washington Redskins vezeti. A fővárosi csapatnak a saját kezében van a sorsa, ugyanis vasárnap otthon játszik közvetlen üldözőjével, a Dallas Cowboysszal. A képlet nagyon egyszerű. Ha nyer, vagy döntetlent játszik a Redskins, akkor 1999 után ismét a csoport élén zárja az alapszakaszt. Amennyiben a Cowboys nyer a fővárosban, akkor megnyeri a csoportot, míg a Redskins komoly bajba kerül.

Egy esetleges vereség azt jelentené, hogy a Washington rájátszásba jutásához a Chicago Bears-nek és a Minnesota Vikings-nak is vereséget kell szenvednie. A címvédő, New York Giants csakis akkor lehet playoff szereplő, ha a Cowboys, a Bears és a Vikings is vereséget szenved, míg Eli Manningék megverik hazai pályán a Philadelphia Eagles-t. Érdekesség, hogy a pennsylvaniai alakulatban Nick Foles sérülése miatt ismét Michael Vick lesz a kezdőirányító.

A Chicago Bears és a Minnesota Vikings is élethalál harcot vív az egyetlen wild card pozícióért. Mindkét együttes 9-6-os mérleggel áll, azaz kedvezőbb helyzetből várják a mérkőzéseiket, mint a Dallas, vagy a Giants. Nos, a Vikings a Green Bay Packers ellen mérkőzik meg hazai pályán és bejut a rájátszásba, ha nyer, vagy döntetlent játszik és a Chicago veszít és/vagy döntetlent játszik.

A harmadik opció esetén a Vikings vereséget szenved, míg a Dallas és a Chicago veszít és/vagy döntetlent ér el, míg a Bears kikap! A Detroit Lions otthonában pályára lépő Bears számára két opció van: 1, nyer és a Vikings veszít, vagy döntetlent játszik; 2, döntetlent ér el és a Vikings kikap.

A San Francisco 49ers és a Seattle Seahawks is megnyerheti még a Nyugati csoportot. Nos, a 49ers megnyeri a divíziót, ha nyer hazai pályán az Arizona Cardinals ellen. Ha veszít, míg a Seattle nyer a St. Louis Rams ellen hazai környezetben, akkor a Seahawks végez a kvartett élén. Érdekesség, hogy a Packers veresége esetén, még a 49ers és a Seahawks is megszerezheti a Főcsoport második helyét, azaz a rájátszás első fordulójában pihenhetne pont, mint az Atlanta Falcons.

 Chicago-Detroit       19            Tv: Espn America
 Minnesota - Green Bay 22            Tv: Sport1
 Washington-Dallas  02.15       Tv: Sport1

 forrás: sport365.hu