Idegenben hibátlan volt Egervári csapata

Az mlsz.hu évértékelő sorozatában válogatottjaink idei teljesítményét veszi nagyító alá. A-válogatottunk kilenc mérkőzést játszott 2012-ben, a korábbi évek tendenciája változott: sikeresebben szerepelt tétmérkőzéseken, mint a barátságos, felkészülési találkozókon. 


A válogatott a tavalyi évzáráshoz képest öt helyet előrelépett a FIFA-ranglistán, a 37. helyről kezdte a szezont, decemberben pedig a 32. helyre került. Az esztendő folyamán augusztusban állt a legjobb (28.), októberben pedig a leggyengébb helyen (49.)

 A kilenc találkozóból négyet megnyert, hármon döntetlent játszott, s kettőt elveszített. A tétmérkőzéseket figyelembe véve a mutató 4-3-0-1, azaz négy mérkőzésből három győzelem, egy vereség a mérleg. Ebből következően a barátságos mérkőzések közül ötből csak egyet nyert meg, három döntetlen mellett egy vereséget is szenvedett. A hazai mérleg különösen a barátságos mérkőzéseken elmaradt a remélttől: négy mérkőzésből három döntetlen, egy vereség. A magyar válogatott a hárompontos számolási rend szerint 15 pontot szerzett 2012-ben (9-et tétmérkőzésen, 6-ot pedig barátságos találkozókon). 

A kilenc mérkőzésből hatot játszott hazai pályán, a megszerzett pontok száma hat. Ugyanakkor háromszor lépett pályára vendégként, s száz százalékos teljesítményt nyújtott, kilenc pontot gyűjtött be. (Hatot a két vb-selejtezőn, hármat pedig a csehek ellen Prágában.). A százalékos teljesítmény két ponttal számolva a győzelmet 61,11, három ponttal számolva 55,55 százalékos. Ez elmarad a 2011-es esztendő produktumától (kétpontos számításnál: 68,18, hárompontosnál 66,00), ugyanakkor jobb a tétmérkőzések mérlege: 2011-ben 6 mérkőzésen 10 pont, idén négy mérkőzésen 9 pont. 

A legfontosabb eredmény, hogy az ősszel kezdődött világbajnoki selejtezőkön megszerzett kilenc pont jó alapot teremtett a jövő évre nézve: a csapat Hollandia mögött a második helyen áll a csoportban, azonos pontszámmal a románokkal, viszont hat ponttal megelőzve a törököket. Jövő márciusban két kulcsfontosságú meccs következik, itthon a román, majd idegenben a török válogatott ellen.

Egervári Sándor évértékelésében kiemelte: fontosnak tartja, hogy az eredményesség mellett a csapatépítés és morál tekintetében is előrelépett a válogatott az utóbbi időszakban.


 Az esztendő során 28 játékos kapott lehetőséget a szövetségi kapitánytól, közülük Gyurcsó Ádám, Szakály Péter, Mészáros Norbert, Debreceni András, Pátkai Máté és Guzmics Roland újoncként. A legtöbb mérkőzésen Korcsmár Zsolt játszott, egyedüliként lépett pályára minden találkozón. Az esztendő gólkirálya, 3-3 találattal, holtversenyben Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs lett.

A játékosok közül néhányan jelentős mérföldkőhöz érkeztek. A legjelentősebb talán Király Gáboré, aki a norvégok elleni találkozón 87. alkalommal szerepelt a válogatottban, s ezzel a kapusok között az örökranglista első helyezettje lett. Száztíz esztendő válogatott játékosait figyelembe Király a harmadik az örökranglistán Bozsik József (101) és Fazekas László (92) mögött. Gera Zoltán (77) a hollandok ellen játszott 75. alkalommal a nemzeti tizenegyben, akkor érte be Albert Flóriánt és Sándor Károlyt, azóta pedig elhagyta őket és Fenyvesi Mátét, Bene Ferencet, valamint Bálint Lászlót is. Gera egyelőre, Sipos Ferenccel holtversenyben, a nyolcadik az örökranglistán. 

Juhász Roland (76) az észtek ellen ünnepelte 75. válogatottságát, Király Gábor és Gera Zoltán mögött ő a harmadik, Vanczák Vilmos (67) pedig a negyedik aktív játékos, aki az örökranglistán az első 25-ben jár már. Hajnal Tamás (52) Tallinnban, világbajnoki selejtezőn szerzett győztes góllal ünnepelte az 50. válogatottságát. Koman Vladimir a norvégok ellen ünnepelte a 25. válogatottságát.


forrás: MLSZ