Új célponttá válhat Nyíregyháza a gyógyturizmusban

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az MTI-Pressnek hangsúlyozta, hogy a sóstógyógyfürdői gyógyvíz olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel csak kevés bír a régióban. Például ásványianyag-tartalma és hőmérséklete szinte egyedülálló, e mutatók versenyében a "legeslegjobbnak" tekinthető.

A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzata emiatt kiemelt feladatának tekinti Sóstógyógyfürdő gyógyturisztikai vonzerejének erősítését, ezt szolgálta az ottani három létesítmény "gyógyfürdővé" nyilváníttatása és a gyógyhellyé történő minősítés kezdeményezése is. Az utóbbi - a polgármester szerint - további beruházásokat indíthat el a városrészben, akár gyógyszálloda vagy szállodák építését is, amihez a város telket tud biztosítani a befektetőknek.

Addig is remélik, hogy a címek jelentősen növelik majd a jelenlegi nyírségi fürdők látogatottságát, az alternatív gyógykezeléseket igénybe vevő táborát. Újabb kutatások is kezdődnek a sóstógyógyfürdői gyógyvíz orvosi hasznosítására.

Kikapcsolódási lehetőségek

Ami a gyógyulni vágyók kezelések közötti szabadidejének eltöltését illeti: az üdülőhelyen és a vele egybeépült sóstóhegyi városrészben minden adott a kikapcsolódáshoz, a szórakozáshoz.

Sóstógyógyfürdőn található az ország második legnagyobb állatparkja, amelyben a világ minden részéből élnek fajok. Igazi turisztikai attrakció a trópusi ház, a Zöld Piramis vagy az Ócenárium, ahol a forró égöv, illetve a tengerek és óceánok állatai láthatók. A Sóstói-erdő fái között pedig természetes körülmények között él például az amerikai bölény, az afrikai orrszarvú, az elefánt, a zsiráf, az oroszlán, a víziló, a majmok valóságos hada, az ázsiai sárkánygyík és az európai barnamedve is.

A városrészben található a Sóstói Múzeumfalu, amely a környék tájegységeinek népi építészetét őrzi.

Szabadtéri színpadok, kalandpark, lovas és horgászhelyek is várják a pihenni, gyógyulni akarókat. Nyíregyháza látnivalói, de a megye idegenforgalmi helyei is megérnek egy-egy kirándulást, így például a tarpai pálinkamúzeum, a túristvándi működő vízimalom, a tiszadobi Andrássy-kastély, a paszabi szőttes ház, a tákosi templom, a "mezítlábas Notre Dame", a szatmárcsekei csónakfejfás temető, Kölcsey Ferencnek, a Himnusz szerzőjének nyugvóhelye, a tiszacsécsei Móricz-ház, a mátészalkai Szatmár Múzeum, a nyírbátori Minorita-templom, a bátorligeti ősláp, a máriapócsi Nemzeti Kegyhely vagy a vajai vár, hogy csak néhányat soroljunk fel.

Szabolcsban összesen 32 termálkút található

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyébként összesen 32 termálkút található, és többnek nagy a jodid-, a bromid- és a fluoridtartalma, így a szakemberek szerint gyógyvíznek tekinthetők.

Sóstógyógyfürdő mellett a fehérgyarmat-vásárosnaményi Szatmár-Beregi Kórháznak van minősítetten gyógyfürdője, ahol szintén mozgásszervi betegségeket kezelnek. Gyógyhatásúnak tartják emellett a nyírbátori, a tiszavasvári, a kisvárdai, a mátészalkai és a vásárosnaményi fürdő vízét is.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a legmelegebb, 67 Celsius-fokos termálvíz Tiszavasváriban található. Az ottani strand fejlesztésére jelentkezett is egy befektető, de az alapkőletételt nem követte beruházás, egyelőre "elhalasztódott" az építkezés.

Mátészalkán 58, Vásárosnaményban és Csengersimán 57-57, Gemzsén 52, Nyírbátorban, Máriapócson és Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn pedig 51-51 fokos a termálkutakból fakadó víz hőmérséklete. Kisvárdán 49, Komoróban 47, Nagykállóban 46, Baktalórántházán 45, míg Fehérgyarmaton 42 fokos a víz, a többi érintett helyen pedig valamivel kevesebb.

A szakemberek úgy tartják, hogy a megye alatt húzódó úgynevezett termálvíztest nagy kiterjedésű, így a statikus készlet jelentősnek mondható. A termálvíz utánpótlása kiegyensúlyozott, és minősége is jó állapotú.
forrás: MTI